To SOS του Μακρόν για τον Τραμπ και η ευρωπαϊκή ανασφάλεια

To SOS του Μακρόν για τον Τραμπ και η ευρωπαϊκή ανασφάλεια

Η προοπτική «Τραμπ 2.0» τρομάζει την Ευρώπη, καθώς θα αφεθεί μόνη της να χαράξει τον δρόμο της έναντι της Ρωσίας, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Παρίσι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική «Τραμπ 2.0» τρομάζει την Ευρώπη, καθώς θα αφεθεί μόνη της να χαράξει τον δρόμο της έναντι της Ρωσίας, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Παρίσι. Κάτι ανάλογο τόνισε και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Εάν το 2024 φέρει πίσω το “Αμερική πρώτα”, η Ευρώπη θα μείνει μόνη της», είπε.

Τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εξάλλου, υπερασπίζεται εδώ και πέντε χρόνια ο Μακρόν, υπενθυμίζει μιλώντας στην «Κ» ο Ερίκ Μορίς, αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής του European Policy Centre στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. «Οσο πιο πιθανό θα γίνεται, όμως, το σενάριο επανεκλογής του Τραμπ, τόσο ο Μακρόν θα επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας και κυρίως της σταδιακής απαγκίστρωσης από τις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Μορίς, προσθέτοντας ότι «αρκετοί στην Ευρώπη δεν είναι έτοιμοι να το αποδεχθούν, αλλά αυτό επί της ουσίας εισηγείται ο Μακρόν όταν δίνει έμφαση στην παραγωγή ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ευρωπαϊκές επενδύσεις στη βιομηχανία και την τεχνολογία».

Μιλώντας στην «Κ» η Μάιντα Ρούγκε, κύρια ερευνήτρια του European Council on Foreign Relations στο Βερολίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τραμπ «δεν θα χρειαστεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει τον ρόλο τους εντός της Συμμαχίας. Θα το πετύχει αποσύροντας στρατεύματα και αποδυναμώνοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να καλύψουν τις στρατιωτικές ανάγκες της Συμμαχίας».

Για τη Ρεμπέκα Κρίστι, κύρια ερευνήτρια στο Bruegel στις Βρυξέλλες, «η Ευρώπη θα πρέπει παράλληλα να προετοιμαστεί για νέο εμπορικό πόλεμο», δεδομένου ότι ο Τραμπ εισηγείται φόρους σε κάθε εισαγόμενο προϊόν, ενώ η Ενωση «δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται πλέον την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διεθνών συνθηκών και συμφωνιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT