Τα «τρωκτικά των χαρακωμάτων» ο νέος εφιάλτης για τους στρατιώτες στην Ουκρανία

Τα «τρωκτικά των χαρακωμάτων» ο νέος εφιάλτης για τους στρατιώτες στην Ουκρανία

Η κατάσταση θυμίζει τις φρικιαστικές συνθήκες στα μέτωπα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα πτώματα, τα ερείπια, η παντελής έλλειψη υγιεινής είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αναπαραγωγή τρωκτικών, η οποία «παρέλυσε» την επιχειρησιακή ικανότητα των στρατευμάτων

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι που πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωποι, εκτός από το κρύο, τις αρρώστιες, την κόπωση και τη διαρκή απειλή του θανάτου, και με άλλη μία αγωνία: Τα απειράριθμα τρωκτικά που έχουν κατακλύσει τα χαρακώματα, μεταδίδοντας ασθένειες και προκαλώντας έμεση και αιμορραγίες ακόμη και από τα μάτια στους στρατιώτες. 

Η κατάσταση θυμίζει τις φρικιαστικές συνθήκες στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι τεράστιες ποσότητες ερειπίων, τα πτώματα και η αποσύνθεση είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αναπαραγωγή τρωκτικών, η οποία «παρέλυσε» την επιχειρησιακή ικανότητα των στρατευμάτων. 

«Φαντάσου να πηγαίνεις για ύπνο και η νύχτα να ξεκινά με ένα ποντίκι να σκαρφαλώνει στο παντελόνι ή στο πουλόβερ σου ή να μασάει τα δάχτυλά σου, να δαγκώνει το χέρι σου. Κοιμάσαι δύο ή τρεις ώρες, ανάλογα με το πόσο τυχερός είσαι» λέει Ουκρανή στρατιωτίνα με το ψευδώνυμο «Κίρα», περιγράφοντας τι βίωσε το τάγμα της το περασμένο φθινόπωρο από την «επιδημία τρωκτικών», ενώ πολεμούσε στη νότια περιοχή Ζαπορίζια.

Η ίδια κάνει λόγο για περίπου 1.000 ποντίκια σε ένα οχυρό τεσσάρων στρατιωτών. «Δεν ήταν τα ποντίκια που μας επισκέπτονταν. Εμείς ήμασταν οι φιλοξενούμενοί τους» λέει. 

Τα συμπτώματα των μολύνσεων μεταξύ των στρατιωτών περιλαμβάνουν εμετό, σοβαρό πονοκέφαλο, πυρετό συχνά άνω των 40, εξανθήματα, κατακόρυφη πτώση της αρτηριακής πίεσης, αιμορραγίες στα μάτια και ναυτία.

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των τρωκτικών οφείλεται, σύμφωνα με το CNN, εν μέρει στην αλλαγή των εποχών και στον κύκλο ζευγαρώματος των ποντικών, αλλά και στη στατικότητα του πολέμου – αφού η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και έχει αποκρουστεί σε μεγάλο βαθμό από τη βαριά οχυρωμένη ρωσική άμυνα. Εν μέσω ενός δριμέος χειμώνα, τα ποντίκια αναζητούν τροφή και ζεστασιά κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου περίπου 1.000 χιλιομέτρων, διασπείροντας ασθένειες και δυσφορία. 

Τις συνέπειες της επιδημίας αυτής βιώνουν και οι Ρώσοι στρατιώτες, κάτι που προκαλεί περαιτέρω δυσφορία στους στρατιώτες και στις οικογένειές τους, αλλά και ένα επιπλέον επιχείρημα στη φαρέτρα των Ουκρανών για την ανικανότητα της Μόσχας να φροντίσει τα στρατεύματά της στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Τα «τρωκτικά των χαρακωμάτων» ο νέος εφιάλτης για τους στρατιώτες στην Ουκρανία-1
Στους στρατιώτες του Α΄ Π.Π. συχνά δινόταν χρηματικό κίνητρο για να σκοτώνουν τους αρουραίους των χαρακωμάτων, όταν μπορούσαν. Κάποιες φορές, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ο στρατός προσλάμβανε «κυνηγούς τρωκτικών» για να σκοτώνουν τους αρουραίους των χαρακωμάτων Φωτ. αρχείου: Wikimedia

Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός των αρουραίων πολλαπλασιάστηκε όταν οι εχθροπραξίες περιήλθαν σε φάση στασιμότητας. Το ίδιο φέρεται να συμβαίνει και τώρα, εκτιμούν πολλοί. 

Σύμφωνα με την Κίρα, οι στρατιώτες έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να απαλλαγούν από τα τρωκτικά, από δηλητήριο και ποντικοκτόνα έως… προσευχές. Αν και ακόμη δεν έχουν επιστρατεύσει κυνηγούς, όπως οι μαχόμενοι έναν και πλέον αιώνα πριν, έχουν αξιοποιήσει τους τετράποδους θηρευτές. 

«Είχαμε μια γάτα, την Μπούσια. Στην αρχή βοηθούσε πολύ, τρώγοντας ποντίκια. Αργότερα, ωστόσο, ήταν τόσο πολλά που κι αυτή δεν τα κατάφερνε. Μία γάτα μπορεί να πιάσει ένα ή δύο ποντίκια, όμως όταν είναι 70, είναι ανέφικτο» λέει. 

Τα «τρωκτικά των χαρακωμάτων» ο νέος εφιάλτης για τους στρατιώτες στην Ουκρανία-2
Αλλος ένας τρόπος για να μειώνουν τους πληθυσμούς ήταν να επιστρατεύουν άλλα ζώα, όπως γάτες και σκύλους Φωτ. αρχείου: Wikimedia 

Βίντεο που ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες αποτυπώνουν μια ανατριχιαστικά ανυπόφορη καθημερινότητα. Ποντίκια και αρουραίοι βρίσκονται παντού, από κρεβάτια, παλτό και σακίδια, μέχρι γεννήτριες και τεθωρακισμένα.

Παράλληλες απώλειες 

Η μάστιγα αυτή των χαρακωμάτων αξιοποιείται και στον παράλληλο επικοινωνιακό πόλεμο. Οπως διακηρύσσουν οι στρατιωτικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, «ο παροξυσμός των τρωκτικών έχει μειώσει σημαντικά τη μαχητική ικανότητα των Ρώσων» χωρίς πάντως να γνωστοποιούν αν και κατά πόσο έχουν πληγεί τα ουκρανικά στρατεύματα από την επιδημία. 

«Η έξαρση είναι ιογενούς φύσης και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά μέσω της άμεσης επαφής με τον αιτιολογικό παράγοντα, ως αποτέλεσμα της εισπνοής περιττωμάτων ποντικιών ή κατανάλωσής τους μέσα από τρόφιμα», αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό στο Telegram η διεύθυνση πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας. 

Εκτός από ασθένειες, αϋπνία (καθώς τα τρωκτικά είναι νυκτόβια πλάσματα και βγαίνουν όταν οι εξαντλημένοι στρατιώτες προσπαθούν να κοιμηθούν) και άγχος, τα τρωκτικά προκαλούν και ζημιές σε στρατιωτικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό

@sashabayda #зсу#бліндаж#миші#томіджері#перемога#тваринки#війнавукраїні#славаукраїні#росіятериторист ♬ оригінальний звук – Саша Байда66

«Τα ποντίκια κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε μεταλλικά κουτιά και να μασήσουν τα καλώδια, διακόπτοντας τις επικοινωνίες», λέει η Κίρα που μέχρι πρότινος ήταν ασυρματίστρια σε άλλο μέτωπο, εκτός Ζαπορίζια. 

«Τα ποντίκια μασούσαν τα πάντα: ραδιόφωνα, αναμεταδότες, καλώδια. Εμπαιναν στα αυτοκίνητα και έτρωγαν τα ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να μη λειτουργούν. Κατέστρεφαν τα ντεπόζιτα και τα λάστιχα. Σε εκείνο το στρατόπεδο, οι ζημιές από τα ποντίκια ανήλθαν σε ένα εκατομμύριο γρίβνα [26.500 δολάρια]» λέει η ίδια. 

Καθώς η Ουκρανία βιώνει ακόμη ένα σκληρό χειμώνα, το πρόβλημα πιθανότατα θα επιδεινωθεί. «Οσο το ψύχος θα χειροτερεύει, αυτά θα εισβάλλουν όλο και περισσότερο στα χαρακώματα», σημειώνει ο Ιχόρ Ζαχορόντνιουκ, ερευνητής στο Εθνικό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Ουκρανίας. 

Στον Α’ Π.Π., οι στρατιώτες δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα των τρωκτικών των χαρακωμάτων. Αντιθέτως, το κυνήγι των ποντικών και των αρουραίων κατέληξε να γίνει μια μορφή διασκέδασης, με τους στρατιώτες να προσπαθούν να καρφώνουν τα τρωκτικά με τις ξιφολόγχες τους. «Η Ουκρανία δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί ξανά αυτό», προειδοποιεί ο Ζαχορόντνιουκ. 

Οπως τονίζει, «η μάχη κατά των τρωκτικών πρέπει να είναι οργανωμένη και να μη βασίζεται σε στρατιώτες και εθελοντές. Αυτό είναι λάθος. Αλλωστε, πρόκειται για θέμα της μαχητικής ικανότητας του στρατού. Πρέπει να φροντίσουμε τους στρατιώτες μας».

Πηγή: CNN/Independent

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT