Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην κύρια πόλη της νότιας Γάζας και έφτασαν τις πύλες δύο νοσοκομείων της νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτά.
Οι αιματηρές μάχες κατά τον πρώτο μήνα του έτους στον παλαιστινιακό θύλακο έπληξαν περιοχές που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.
Οι κάτοικοι ανέφεραν βομβαρδισμούς από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, τους πιο έντονους από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.
Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στη Χαν Γιουνίς από τα ανατολικά. Βιντεοσκοπημένες εικόνες έδειχναν πολίτες να περιπλανώνται σε μία πόλη-φάντασμα, γεμάτη σκηνές και ρούχα που κρέμονταν σε σχοινιά, ενώ ακούγονταν πυρά και καπνός υψωνόταν στον ουρανό.
«Αρχηγείο» της Χαμάς
Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση την περασμένη εβδομάδα για να καταλάβει την πόλη Χαν Γιουνίς, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως αρχηγείο της Χαμάς που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.
Η νεότερη φάση του πολέμου έχει φέρει τις μάχες βαθύτερα, σε περιοχές του θυλάκου που ασφυκτιούν από πλήθος εκτοπισμένων οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο σε αυτές.
Από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25.295 άνθρωποι από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας σε ενημέρωση τη Δευτέρα.
Η πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας είναι πλέον εγκλωβισμένοι σε δύο πόλεις, την Ντέιρ Αλ Μπαλάχ και τη Ράφα, βόρεια και νότια της Χαν Γιουνίς, αντίστοιχα, όπου στριμώχνονται σε δημόσια κτίρια και σε τεράστιους καταυλισμούς.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι είχε χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό της στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς, βάση του οργανισμού διάσωσης, ενώ τα ισραηλινά τανκς βρίσκονταν ακριβώς έξω από το νοσοκομείο.
Πιο δυτικά, τα προελαύνοντα ισραηλινά τανκς είχαν φτάσει για πρώτη φορά σε περιοχή κοντά στη μεσογειακή ακτή, αποκλείοντας το νοσοκομείο Αλ Κχάιρ και θέτοντας σε κλοιό το κοντινό πανεπιστήμιο Αλ Ακσα, το οποίο ήταν επίσης γεμάτο με χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες.
Στο νοσοκομείο Νάσερ, το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο που είναι ακόμη προσβάσιμο στη Χαν Γιουνίς και το μεγαλύτερο που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Γάζα, σύμφωνα με αναφορές, το τμήμα τραυμάτων είναι υπερπλήρες. Ασθενείς νοσηλεύονται στο πάτωμα και στους διαδρόμους.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 σοροί είχαν φθάσει εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανέμεναν πολύ περισσότερες αργότερα, καθώς τα τανκς στους δρόμους δυσκόλευαν τους διασώστες να τα ανασύρουν.
«Η κατοχή εξαπέλυσε εν μία νυκτί έναν άνευ προηγουμένου χερσαίο και αεροπορικό πόλεμο στη Χαν Γιουνίς. Ανθρωποι έχουν παγιδευτεί σε διάφορα σημεία, άλλοι μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες με γαϊδούρια», δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου Νάσερ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του από φόβο για αντίποινα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ Αλ-Κίντρα ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που έχουν στοχοποιηθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα.
Ο Νετανιάχου κόντρα στην Ουάσιγκτον
Πρωινή ενημέρωση για τις μάχες από τον ισραηλινό στρατό δεν έκανε αναφορά στην τεράστια μάχη στη Χαν Γιουνίς, δίνοντας λεπτομέρειες για τις μάχες μόνο σε άλλες περιοχές, στα βόρεια και τα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Η έφοδος στα δυτικά τμήματα της Χαν Γιουνίς είναι το αποκορύφωμα μιας μάχης που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ως την τελευταία χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας πριν στραφούν σε πιο χαμηλής έντασης, πιο στοχευμένες επιχειρήσεις για την εξάλειψη της Χαμάς.
Δεν έχουν διευκρινίσει τα σχέδιά τους για τις υπόλοιπες περιοχές, τη Ράφα και την Ντέιρ Αλ Μπάλα, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν πλέον καταφύγει.
Εκεί, τα τρόφιμα και τα φάρμακα έχουν εξαντληθεί και οι νυχτερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν οικογένειες την ώρα που κοιμούνταν.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δεν θα σταματήσει τις μάχες μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς η Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί αμάχους για κάλυψη, κάτι που η ίδια αρνείται.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι και πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος λόγω της διάχυτης και βαθιά ριζωμένης δομής της Χαμάς στη Γάζα, την οποία η ομάδα διοικεί από το 2007.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήρθε σε πλήρη ρήξη με τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκηρύσσοντας οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Η Ουάσιγκτον λέει ότι η διατήρηση της πορείας προς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που αποτελεί το θεμέλιο της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη με το μεγαλύτερο μέρος των Αράβων γειτόνων του Ισραήλ και να ανοικοδομηθεί η Γάζα μετά τον πόλεμο.
Αν και οι Ισραηλινοί στη συντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουν τον πόλεμο, αυξανόμενος αριθμός, με επικεφαλής τους συγγενείς των εναπομεινάντων ομήρων, λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωσή τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσει την επίθεσή της.
Ο Νετανιάχου, ηγέτης συνασπισμού όπου συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα έκανε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που θα απαιτούσε να μείνει η Χαμάς αήττητη.
«Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους των τεράτων της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου. Είπε ότι αντιστάθηκε σθεναρά στις «διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις» να υποχωρήσει από τη θέση του ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει μόνιμα τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του Ιορδάνη ποταμού.
«Η επιμονή μου είναι αυτή που απέτρεψε επί χρόνια την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους η οποία θα απειλούσε την ύπαρξη του Ισραήλ», ανέφερε.
Ο Σάμι αλ Ζούχρι, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «όλες τις πρωτοβουλίες και προτάσεις, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της επίθεσης και στην πλήρη αποχώρηση της κατοχής» από τη Γάζα.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απαίτησε σε ανακοίνωσή του από τον Νετανιάχου «να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε πολίτες, στρατιώτες και άλλους που απήχθησαν στο φιάσκο του Οκτωβρίου».
«Πρέπει να προωθήσουμε τη συμφωνία τώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θυσιάσει τους ομήρους, θα πρέπει να μοιραστεί με ειλικρίνεια τη θέση του με το ισραηλινό κοινό», επισημαίνεται.
Πηγή: Reuters