Ισραήλ: Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου για τους ομήρους

Ισραήλ: Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου για τους ομήρους

Συγγενείς αιχμαλώτων εισέβαλαν στη Βουλή, ενώ διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον απόλυτο όλεθρο στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου η σφοδρότητα των ισραηλινών βομβαρδισμών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενη πολιτική πίεση εκ των έσω λόγω της αδυναμίας του να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους.

Γύρω στους 20 συγγενείς ομήρων εισέβαλαν χθες στην Κνέσετ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο, στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που συνεδρίαζε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με φωτογραφίες των οικείων τους, που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, ζητούσαν από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να κάνουν το παν ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι, έστω κι αν αυτό απαιτήσει κάποιον συμβιβασμό με την ισλαμική οργάνωση. Η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι 132 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, πιθανότατα σε υπόγεια τούνελ, σε διάφορα σημεία της Λωρίδας και ότι 27 από τους αρχικά συλληφθέντες έχουν σκοτωθεί.

Στους τρεισήμισι μήνες του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έχει απελευθερώσει μόνο μία όμηρο, ενώ όλοι οι άλλοι που αφέθηκαν ελεύθεροι χρωστούν το αίσιο τέλος της δοκιμασίας τους σε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Χαμάς, ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, στα τέλη Νοεμβρίου. Η επανέναρξη των εχθροπραξιών, μετά τη βραχύβια εκεχειρία, έθεσε σε νεκρό σημείο τις προσπάθειες μεσολάβησης.

Στη διάρκεια συνάντησης με συγγενείς ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν υπάρχει πραγματική πρόταση (για απελευθέρωση των ομήρων) από τη Χαμάς. Δεν είναι αλήθεια. Σας το λέω όσο πιο καθαρά γίνεται γιατί κυκλοφορούν διάφορες εσφαλμένες εικασίες, που μεγαλώνουν την αγωνία σας». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι αλ Ζούχρι, είχε δηλώσει ότι η ισλαμική οργάνωση «είναι ανοιχτή σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της επίθεσης και στην ολοκληρωτική απόσυρση των δυνάμεων κατοχής».

Ισραήλ: Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου για τους ομήρους-1
Συγγενείς και φίλοι των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. [A.P. PHOTO / OHAD ZWIGENBERG ]

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, της Χάιφα και της Ιερουσαλήμ –κάποιοι από αυτούς, έξω από την οικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού– με συνθήματα για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και για την άμεση παραίτηση του Νετανιάχου και τη διεξαγωγή εκλογών. Οι κινητοποιήσεις για τους ομήρους, που γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο από την επομένη των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, διεξάγονταν αρχικά σε ατμόσφαιρα εθνικής ενότητας, τελευταία όμως απέκτησαν έντονα αντικυβερνητική χροιά.

Στο μεταξύ, τα διεθνή πρακτορεία περιγράφουν με όρους Αποκάλυψης την κατάσταση στη Χαν Γιουνίς, που βομβαρδίζεται ανηλεώς από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Σφοδρές οδομαχίες με Παλαιστίνιους μαχητές διεξάγονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ οι Ισραηλινοί κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις δυτικές συνοικίες, κοντά στη θάλασσα, αναζητώντας τους ηγέτες της Χαμάς, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κρύβονται στην πόλη.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα

Χθες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο Αλ Χαΐρ, όπου συνέλαβε γιατρούς. Ταυτόχρονα, περικύκλωσε άλλο νοσοκομείο, το Αλ Αμάλ, εμποδίζοντας τη μεταφορά και νοσηλεία των τραυματιών. Συγγενείς θυμάτων έθαβαν τους νεκρούς τους σε ομαδικό τάφο, στο προαύλιο του τρίτου νοσοκομείου Αλ Νάσερ, του μόνου που εξακολουθεί να είναι λειτουργικό, καθώς ήταν εντελώς αδύνατη η μεταφορά τους σε νεκροταφείο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών και οδομαχιών.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε τους 25.295, κάτι που χαρακτηρίστηκε «απολύτως απαράδεκτο» από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε για μία ακόμη φορά άμεση κατάπαυση του πυρός. Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να δεχθεί τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους από την Κύπρο στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ και από εκεί στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT