Ενα βήμα από το ΝΑΤΟ η Σουηδία

Στρατεύματά της θα λάβουν μέρος στη μεγάλη άσκηση Steadfast Defender 2024 της Συμμαχίας, με σενάριο την απάντηση σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση - Σήμερα η συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση –μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου– προετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα το ΝΑΤΟ, υπό την κωδική ονομασία Steadfast Defender 2024 και με τη συμμετοχή περίπου 90.000 στρατιωτών από όλες τις χώρες της Συμμαχίας, η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου. Μεταξύ των χωρών που θα πάρουν μέρος είναι και η Σουηδία μετά το πράσινο φως της Αγκυρας, που ανακοίνωσε χθες ότι το ζήτημα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί σήμερα για να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τον Δεκέμβριο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την πώληση αεροσκαφών F-16 στη χώρα του, σε αντάλλαγμα της θετικής ψήφου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επίσης ζητήσει από τον Καναδά και άλλες συμμάχους του ΝΑΤΟ την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με νατοϊκή πηγή που μίλησε στην «Κ», η τεράστιας κλίμακας στρατιωτική άσκηση, και σε μέγεθος και σε χρονική διάρκεια, δίνει σάρκα και οστά στα περιφερειακά σχέδια που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλιο κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Αποτελούν άλλωστε τα πρώτα αμυντικά σχέδια που έχει καταρτίσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία εδώ και δεκαετίες και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Παρά το γεγονός ότι δεν κατονομάζεται η Ρωσία στη σχετική ανακοίνωση, η Μόσχα αποτελεί την πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών της Συμμαχίας. Αυτό επισήμαναν άλλωστε με δηλώσεις τους τόσο ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους –που προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ τα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια– όσο και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, που εισηγήθηκε μάλιστα τον «πολεμικό μετασχηματισμό» της Συμμαχίας. Σε συνάντηση των επικεφαλής Εθνικής Αμυνας των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, ο ναύαρχος Μπάουερ τόνισε ότι «η εποχή κατά την οποία τα πάντα ήταν άφθονα, προβλέψιμα, ελεγχόμενα έχει παρέλθει», για να προσθέσει ότι «τώρα είναι μια εποχή κατά την οποία πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο για να είμαστε απόλυτα αποτελεσματικοί».

Στη Steadfast Defender 2024 θα συμμετάσχουν συνολικά περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, πάνω από 80 μαχητικά αεροσκάφη και drones, καθώς και τουλάχιστον 1.100 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων πεζικού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Σε αυτή την τελική φάση, περί τα τέλη Μαΐου, θα συμμετάσχουν και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τότε, στο έδαφος Ελλάδας, Ρουμανίας και Γεωργίας αναμένεται να διεξαχθούν ασκήσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν κυρίως Ειδικές Δυνάμεις και αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εξάλλου, σύμφωνα με νατοϊκή πηγή που μίλησε στην «Κ», στόχος είναι η ανάδειξη και επιβεβαίωση του στρατηγικού ρόλου και της Αλεξανδρούπολης στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, για την ταχεία δηλαδή μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού, εάν καταστεί αναγκαίο, σε περίπτωση επίθεσης.

Το Ουκρανικό

Την ώρα που το ΝΑΤΟ θα επικεντρώνεται στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας σε κράτος-μέλος της Συμμαχίας, θα συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στις Βρυξέλλες συζητείται ήδη να επικυρωθεί το 13ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, θέμα που συζητήθηκε χθες και στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπό την προεδρία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ. Προσερχόμενος στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ενόψει και του κρίσιμου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Φεβρουαρίου –όπου πρέπει να αποφασιστεί και η οικονομική ενίσχυση του Κιέβου που μπλοκάρει η Ουγγαρία–, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Η ευρωπαϊκή στήριξη συνεχίζεται πιο ισχυρή από ποτέ και θα συνεχιστεί», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται «ταχύτερη ενίσχυση τώρα, καθώς το 2024 θα γίνει η χρονιά που η Ουκρανία θα επικρατήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT