ΗΠΑ: Ο Τραμπ τάζει στο Νιου Χαμσάιρ ένα Iron Dome

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τάζει στο Νιου Χαμσάιρ ένα Iron Dome

Την κατασκευή αμερικανικής αντιπυραυλικής προστασίας στην πολιτεία υπόσχεται ο τέως πρόεδρος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιδερένιο θόλο (Iron Dome), δηλαδή έναν αντιπυραυλικό θώρακα προστασίας όμοιο με εκείνον του Ισραήλ, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ εφόσον εκλεγεί ξανά στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, και μάλιστα η παραγωγή θα γίνει στο Νιου Χαμσάιρ, όπως υποσχέθηκε από εκεί ο τέως πρόεδρος χθες, Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών.

«Θα οικοδομήσω έναν Iron Dome πάνω από τη χώρα, ένα σύγχρονο αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», είπε στους υποστηρικτές του στο Νιου Χαμσάιρ.

«Το κάνουμε για άλλες χώρες, βοηθάμε άλλες χώρες, δεν το κάνουμε για εμάς. Αλλά το χρειαζόμαστε επίσης», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Τραμπ είπε πως «το πρότεινε πριν από πολλά χρόνια, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία. Τώρα έχουμε απίστευτες τεχνολογίες», σημείωσε ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή συστημάτων πυραυλικής άμυνας για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να γίνει εκεί, στο Νιου Χάμσαϊρ.

Σε μια προσπάθεια, όπως συνήθως, να κάνει και τον διασκεδαστή από του βήματος, ο τέως πρόεδρος επιχείρησε να μιμηθεί τη λειτουργία του νέου Iron Dome χρησιμοποιώντας τις λέξεις «ντινγκ-ντινγκ», «μπουμ» και «γουςςς», προκαλώντας γέλια και επευφημίες στο κοινό. 

Η ομιλία του μάλιστα έλαβε χώρα στην ελληνώνυμη πόλη Λακόνια του Νιου Χαμσάιρ… χωρίς πάντως να δείχνει ο ίδιος την παραμικρή πρόθεση να λακωνίσει.

Τι είναι το Iron Dome

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome έχει σχεδιαστεί στο Ισραήλ για να αναχαιτίζει μη κατευθυνόμενους πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2004 σε σχέση με τον βομβαρδισμό πόλεων του νότιου Ισραήλ από ριζοσπαστικές παλαιστινιακές ομάδες. Κατασκευαστές του ήταν η Israel Aerospace Industries και η Rafael Advanced Defense Systems.

Τον Μάρτιο του 2011, το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία και τον Απρίλιο του ίδιου έτους, για πρώτη φορά, αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το 2020-2021 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος, η οποία απέκτησε τη δυνατότητα να αναχαιτίζει διάφορα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Πηγή: CNN, TASS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT