Τραμπ vs Χέιλι: Πώς οραματίζονται τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο;

Τραμπ vs Χέιλι: Πώς οραματίζονται τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο;

Η μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους αναδύεται πλέον ως μια αναμέτρηση μεταξύ δύο διαφορετικών προσεγγίσεων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Νίκι Χέιλι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αναδύεται πλέον ως μια αναμέτρηση μεταξύ δύο διαφορετικών οραμάτων σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ θα κληθούν στην ουσία να εκδώσουν μια «ετυμηγορία» σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο της χώρας στον κόσμο και σε ζητήματα όπως η συνέχιση ή η διακοπή της στήριξης προς την Ουκρανία.

Η ψηφοφορία στην εν λόγω πολιτεία σήμερα Τρίτη θα μπορούσε να αποτελέσει μια στιγμή-ορόσημο στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν ο Τραμπ, ο οποίος θεωρείται φαβορί, πετύχει τελικά μια αξιοσημείωτη νίκη έναντι της Χέιλι –που είναι η μόνη του αντίπαλος μετά την απόσυρση Ντε Σάντις– θα μπορούσε να γίνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Υπέρμαχος του προστατευτισμού ο Τραμπ

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση, όμως, αποτελεί παράλληλα μια δοκιμασία σε ό,τι αφορά τις θέσεις των Ρεπουμπλικανών για την εθνική πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο τέως πρόεδρος Τραμπ υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής μιας προσέγγισης, η οποία τείνει προς τον προστατευτισμό και κερδίζει συνεχώς έδαφος στο δεξιό φάσμα της αμερικανικής πολιτικής.

Η προσέγγιση αυτή απορρίπτει τις εξωτερικές στρατιωτικές παρεμβάσεις, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις παραδοσιακές συμμαχίες των ΗΠΑ –συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ– και εκδηλώνει προθυμία για σύναψη συμφωνιών με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε μια συγκέντρωση στη Λακόνια του Νιου Χαμσάιρ χθες το βράδυ, ο Τραμπ είπε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα επιστρέψει ποτέ στις ημέρες που ξοδεύονταν «πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια σε ατελείωτους πολέμους σε όλο τον κόσμο και σε χώρες που δεν έχετε καν ακούσει ποτέ και χώρες που δεν μας θέλουν καν».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «εμπλέκονται ξανά στη Μέση Ανατολή» μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. «Πάλι τα ίδια», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν τίποτε άλλο πέρα από «θάνατο» και «αίμα» από προηγούμενες στρατιωτικές δαπάνες τους στην περιοχή.

Σε μια άλλη συγκέντρωση στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ δύο ημέρες νωρίτερα, ο Τραμπ επαίνεσε τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, αποκαλώντας τον «σπουδαίο άνθρωπο» και «σπουδαίο ηγέτη».

«Είναι καλό να έχεις έναν ισχυρό άνδρα να ηγείται της χώρας σου», είπε.

Η «παραδοσιακή» Χέιλι

Από την πλευρά της, η Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, είναι μια πιο παραδοσιακή Ρεπουμπλικανή πολιτικός και ανταποκρίνεται στο πρότυπο εκείνο που παλαιότερα επικρατούσε εντός του κόμματος. Κατά την προεκλογική της εκστρατεία, έχει κάνει λόγο για αποστολή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, ενώ έχει εκφράσει την ισχυρή της υποστήριξη προς το Ισραήλ, στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς.

Το κύριο μήνυμα της Χέιλι είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το περιθώριο να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς αυτό θα επέτρεπε στους μεγαλύτερους αντιπάλους της χώρας –όπως η Κίνα και η Ρωσία– να δράσουν ανεξέλεγκτοι. 

Η ίδια υποστηρίζει μάλιστα ότι εάν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν την Ουκρανία, η Ρωσία θα εισβάλει στην Πολωνία και, στη συνέχεια, στις χώρες της Βαλτικής, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να επέμβει, δεδομένων των δεσμεύσεών της ως μέλους του ΝΑΤΟ. Εχει μάλιστα επιτεθεί επανειλημμένα στον Τραμπ για τη θετική του στάση απέναντι στους αντιπάλους των ΗΠΑ.

«Δεν γίνεται να έχεις [ως ηγέτη] κάποιον που προσπαθεί να πιάσει φιλίες με δικτάτορες που θέλουν να μας σκοτώσουν. Αντ’ αυτού, πρέπει κανείς να τους ξεκαθαρίσει τι αναμένουμε εμείς από αυτούς» δήλωσε η Χέιλι στο δίκτυο CBS News την Κυριακή.

Η ίδια τόνισε μάλιστα ότι, όσο ήταν στον ΟΗΕ, χρειάστηκε «να πιάσει [τον Τραμπ] και να του πει να πάψει να “φλερτάρει” με τον Πούτιν». Επέκρινε μάλιστα τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή συνεχάρη τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση της Covid-19. 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

«Μεταξύ των βασικών ψηφοφόρων, πιστεύω πως ο προστατευτισμός και η έντονη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ έχουν μεγαλύτερη επιρροή», αναφέρει η Ντανιέλ Πλέτκα, από το American Enterprise Institute, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.

«Οι ψηφοφόροι στις γενικές εκλογές είναι πιθανόν λιγότερο αντιδραστικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ίσως –εάν η Χέιλι προχωρήσει– να προτιμήσουν την επιδραστική της επιχειρηματολογία ότι χρειάζεται αμερικανική ηγεσία προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος. Αλλά αυτοί δεν προσέρχονται στις κάλπες των προκριματικών εκλογών».

Εάν πάντως το μήνυμα της Χέιλι θα μπορούσε να έχει κάπου απήχηση, τότε το μέρος αυτό θα ήταν το Νιου Χαμσάιρ, αναφέρουν οι Financial Times, καθώς στην εν λόγω πολιτεία μπορούν να ψηφίσουν περισσότεροι μετριοπαθείς και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές και περίπου το 8% του ενήλικου πληθυσμού έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό.

Με τον Τραμπ, ωστόσο, να έχει το πάνω χέρι στην «κούρσα» για το χρίσμα, οι ειδικοί της Ουάσιγκτον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν αρχίσει ήδη να «ζυγίζουν» τις συνέπειες μιας πιθανής νίκης του τον Νοέμβριο.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα σήμαινε μια προεδρία Τραμπ για την εξωτερική πολιτική, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει συγκεκριμένο όραμα, ούτε [συγκεκριμένες] αρχές που να τον οδηγούν. Θα επηρεάζονταν όλα από την εκάστοτε συμφωνία, την εκάστοτε χρονική στιγμή, από το ποιος τον προσέβαλε πιο πρόσφατα και από τους συνεργάτες του», εξηγεί η Πλέτκα. 

«Σίγουρα, το “κατεστημένο” θα έμενε εκτός. Ποιος θα έμενε λοιπόν; Κανείς δεν ξέρει».

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT