Νετανιάχου: «Από τις πιο σκληρές μάχες» η χθεσινή – Ερευνα για τον θάνατο των 21 εφέδρων

Νετανιάχου: «Από τις πιο σκληρές μάχες» η χθεσινή – Ερευνα για τον θάνατο των 21 εφέδρων

Η χθεσινή ήταν η πλέον πολύνεκρη ημέρα για τις ισραηλινές δυνάμεις από την αρχή πολέμου κατά της Χαμάς στην Γάζα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη στρατιωτικής έρευνας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την «καταστροφή» που προκάλεσε των θάνατο 21 Ισραηλινών εφέδρων, στη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «ξεκίνησαν έρευνα για την καταστροφή. Πρέπει να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα και να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την ζωή των μαχητών μας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «μία από τις δυσκολότερες ημέρες» από την έναρξη του πολέμου.

Είκοσι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν συνολικά στη Λωρίδα της Γάζας κατά την χθεσινή πλέον πολύνεκρη ημέρα για τις ισραηλινές δυνάμεις από την αρχή πολέμου κατά της Χαμάς στην Γάζα.

«Από τις πιο σκληρές μάχες»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι οι 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε, όταν δύο κτίρια στα οποία οι στρατιώτες είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά για να τα κατεδαφίσουν κατέρρευσαν αφού οι δυνάμεις της Χαμάς εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες κατά παρακείμενου τανκ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

«Χθες είχαμε μία από τις πιο σκληρές ημέρες από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Στο όνομα των ηρώων μας, για χάρη της ζωής μας, δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι την καθολική νίκη».

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο πόλεμος θα καθορίσει το μέλλον του Ισραήλ «για τις επόμενες δεκαετίες».

«Ο θάνατος των μαχητών αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε.

Εισβολή σε νοσοκομείο

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη δυτική Χαν Γιουνίς στη Γάζα, συνεχίζοντας τους αεροπορικούς, τους θαλάσσιους και τους χερσαίους βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, προχώρησαν σε εισβολή σε νοσοκομείο και στη σύλληψη ιατρικού προσωπικού, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ αλ Κίντρα.

Δεν υπήρξε ενημέρωση από το Ισραήλ σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο και το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου δεν έκανε σχόλιο.

Ο Κίντρα δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Χαν Γιουνίς, ενώ οι πολιορκίες σε ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης σήμαιναν ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες ήταν εκτός της εμβέλειας των διασωστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ να προστατεύσει τους αθώους Παλαιστινίους και το ιατρικό προσωπικό.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πρόσθεσε: «Περιμένουμε να το πράξουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσουν αθώους ανθρώπους στα νοσοκομεία, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς επίσης, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς επιχειρούν μέσα και γύρω από νοσοκομεία, κάτι που η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται.

Κίνδυνος για θύλακες λιμού στη Γάζα

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε σήμερα πως ήταν πολύ λίγη η επισιτιστική βοήθεια κατάφερε να φθάσει πέραν της νότιας Γάζας από την έναρξη της σύγκρουσης και ότι παραμένει ο κίνδυνος να υπάρχουν μικρές περιοχές με λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε σημεία στα οποία χρειάζεται να πάμε στη Γάζα, ειδικά στη βόρεια Γάζα», δήλωσε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος του WFP για τη Μέση Ανατολή.

«Πολύ μικρή βοήθεια κατάφερε να φθάσει πέραν του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας…Νομίζω ότι συνεχίζει πραγματικά να υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε θύλακες λιμού στη Γάζα».

Με πληροφορίες απο Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT