Γαλλία: Ερευνα για το αυτοκίνητο που έπεσε σε μπλόκο αγροτών σκοτώνοντας μία γυναίκα

Γαλλία: Ερευνα για το αυτοκίνητο που έπεσε σε μπλόκο αγροτών σκοτώνοντας μία γυναίκα

Τα τρία άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αν και ο τοπικός εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ήταν σκόπιμο».

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αγρότισσα σκοτώθηκε, καθώς αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μπλόκο αγροτών και την παρέσυρε κατά τη διάρκεια πανεθνικής κινητοποίησης στη Γαλλία σήμερα Τρίτη.

Το δυστύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν σοβαρά η έφηβη κόρη και ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, σημειώθηκε σε περιοχή περίπου μία ώρα νότια της Τουλούζης και ενώ η προσέλευση των αγροτών στα μπλόκα αυξανόταν.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει βασικές οδικές αρτηρίες στα νοτιοδυτικά, από τις σημαντικότερες γεωργικές περιοχές της χώρας, εδώ και μέρες.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το δυστύχημα νότια της Τουλούζης δεν ήταν σκόπιμο, δήλωσε ο τοπικός εισαγγελέας.

Επέκταση διαμαρτυριών

Οι αγρότες σε όλη τη Γαλλία επέκτειναν τα μπλόκα τους έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, στον οποίο μετέφεραν τις αντιρρήσεις τους για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε οδόφραγμα και «καταπλάκωσε τρεις ανθρώπους», ενώ κινούνταν στην εθνική οδό, 70 χιλιόμετρα νότια της Τουλούζης και ήταν ακόμα σκοτεινά, γύρω στις 05:45 (τοπική ώρα) το πρωί της Τρίτης.

Η Αλεσαντρά Σονάκ, η οποία έχασε τη ζωή της ήταν κτηνοτρόφος από κοντινό χωριό.

Η 14χρονη κόρη της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο -υπήρξαν αναφορές ότι υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά της, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν-, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, ενώ ο σύζυγός της νοσηλεύεται στην εντατική.

Τα τρία άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο τέθηκαν υπό κράτηση. Σε εξέλιξη είναι έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Θα αποκλείσουμε και το Παρίσι»

Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της, ήταν μέλος της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών FNSEA, ο πρόεδρος της οποίας Αρνό Ρουσό δήλωσε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη [γαλλική] γεωργία, αυτού του είδους η τραγωδία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Καθώς οι διαμαρτυρίες των αγροτών εξαπλώνονταν σε ολόκληρη τη χώρα, ο επικεφαλής της ένωσης Νέοι Αγρότες, Αρνό Γκαγιό, δήλωσε από την πλευρα του ότι δεν είχε ξαναδεί ποτέ τέτοια αποφασιστικότητα.

«Αν χρειαστεί, θα αποκλείσουμε το Παρίσι… κάποιοι [από τα μέλη μας] δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν, διακυβεύεται η επιβίωσή τους», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL.

Τρακτέρ και φορτηγά μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο Α7 στη νοτιοανατολική Γαλλία, ενώ το σύνθημα «πεθαίνουμε για να σας ταΐσουμε» ήταν γραμμένο με κόκκινα χρώματα σε ένα από τα οχήματα.

Τα «πράσινα γιλέκα»

Οι πιο πρόσφατες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα νοτιοδυτικά την περασμένη εβδομάδα. Αν και πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες γεωργικές περιοχές της χώρας, η FNSEA αναφέρει ότι οι αγρότες σε αυτή την περιοχή της Γαλλίας συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Ηδη, πολλοί κάνουν λόγο για «πράσινα γιλέκα», σε συνέχεια των «κίτρινων γιλέκων» που είχαν σαρώσει τη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Περισσότερα από 400 τρακτέρ απέκλεισαν την περασμένη εβδομάδα το κέντρο της Τουλούζης, όπου ζουν περίπου 800.000 άνθρωποι. Τις τελευταίες μέρες αρκετοί αυτοκινητόδρομοι στα νοτιοδυτικά έχουν αποκλειστεί εντελώς από τα μπλόκα των αγροτών.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να διατάξει την αστυνομία να διαλύσει τα μπλόκα.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, αναφερόμενος στο δυστύχημα της Τρίτης τόνισε ότι το έθνος είναι «συγκλονισμένο και ενωμένο», καθώς και ότι όλοι οι αγρότες της Γαλλίας έχουν βυθιστεί σε πένθος.

Με πληροφορίες από Reuters, Le Monde

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT