Ρωσία: Με βίντεο η CIA προσπαθεί να στρατολογήσει διπλούς πράκτορες

Ρωσία: Με βίντεο η CIA προσπαθεί να στρατολογήσει διπλούς πράκτορες

Η δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία για τη στρατολόγηση κατασκόπων, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπερνς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η CIA δημοσιοποίησε ένα καλογυρισμένο βίντεο στη ρωσική γλώσσα σε μια προσπάθεια να πιέσει εργαζομένους στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών να αλλάξουν πλευρά και να εργαστούν ως διπλοί πράκτορες για την Ουάσιγκτον.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία για τη στρατολόγηση κατασκόπων και ότι η CIA δεν αφήνει την ευκαιρία αυτή να χαθεί.

Το βίντεο, που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της CIA στο Χ, απευθύνεται σε αυτούς που υπαινίσσεται ότι είναι Ρώσοι πατριώτες και εργάζονται στην κοινότητα των μυστικών πληροφοριών, οι οποίοι μπορεί να νιώθουν προδομένοι από αυτό που χαρακτηρίζει διαφθορά σε κύκλους της ελίτ και τις ελλείψεις στον εξοπλισμό και την τροφοδοσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Οι άνθρωποι γύρω σας ίσως να μη θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Αλλά εμείς θέλουμε. Δεν είστε ανίσχυροι», αναφέρεται στο βίντεο, στο τελευταίο μιας σειράς με βίντεο στρατολόγησης που έχουν στόχο τη Ρωσία, πριν δοθούν λεπτομέρειες για τον τρόπους επικοινωνίας με τη CIA.

Υπό τους ήχους μουσικής, ο βασικός χαρακτήρας του βίντεο είναι ένας μη κατονομαζόμενος 35χρονος άνδρας, υπάλληλος της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που περιγράφει τον εαυτό του ως πατριώτη που αγαπά τη Ρωσία και που κάποτε υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής.

«Εχω αρκετό κουράγιο για να αντιμετωπίσω αυτήν την προδοσία;», φέρεται να δηλώνει στο βίντεο, πριν αναφέρει πως έχει συνειδητοποιήσει ότι ο πραγματικός εχθρός βρίσκεται εντός της Ρωσίας με τη μορφή μια διεφθαρμένης ηγεσίας και ελίτ.

«Η ανώτατη ηγεσία έχει ξεπουλήσει τη χώρα για παλάτια και γιοτ σε μια περίοδο κατά την οποία οι στρατιώτες μας μασούν σάπιες πατάτες και πυροβολούν με προϊστορικά όπλα. Οι άνθρωποί μας αναγκάζονται να δωροδοκήσουν απλά και μόνο για να βρουν δουλειά», δηλώνει ο άνδρας ενώ στο βίντεο εικόνες από τον ρωσικό χειμώνα εναλλάσσονται με εικόνες από ακριβές λιμουζίνες επισήμων και πλούσιους Ρώσους που κάνουν προπόσεις.

Ο φανταστικός χαρακτήρας λέει ότι ο πατριωτισμός του τον έκανε να αναλάβει δράση και να εργαστεί με τη CIA και η τελευταία εικόνα στο βίντεο δείχνει έναν καλοντυμένο άνδρα να επικοινωνεί με τη CIA μέσω κινητού από μια χιονισμένη αυλή.

Με πληροφορίες ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT