Ρεπουμπλικανοί – ΗΠΑ: Ο «εμφύλιος» του Νιου Χαμσάιρ και η επόμενη μέρα

Ρεπουμπλικανοί – ΗΠΑ: Ο «εμφύλιος» του Νιου Χαμσάιρ και η επόμενη μέρα

Το κρίσιμο για τη Νίκι Χέιλι θα είναι να καταφέρει να κρατηθεί στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα. Το κρίσιμο για τον Τραμπ από την άλλη πλευρά, θα είναι να προλάβει να κατοχυρώσει το χρίσμα πριν από τα επόμενα δικαστήρια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκριματικές εκλογικές αναμετρήσεις για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επί της ουσίας, μόλις ξεκίνησαν. Η πολιτεία της Αϊόβα ψήφισε πρώτη στις 15 Ιανουαρίου και το Νιου Χαμσάιρ ακολουθεί δεύτερο σήμερα (23 Ιανουαρίου). Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται, ωστόσο, να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, με τις τελευταίες προκριματικές ψηφοφορίες σε Μοντάνα, Νότια Ντακότα, Νέο Μεξικό και Νιού Τζέρσεϊ. Με άλλα λόγια, είμαστε ακόμη στην αρχή. Ωστόσο, το κλίμα εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και εντός των ΗΠΑ ευρύτερα, δείχνει ήδη «οριακό» και η ένταση έχει ανέβει σαν να βρισκόμαστε λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού.

Από όλους τους πολιτικούς που είχαν παρουσιαστεί ως διεκδικητές του χρίσματος, οι περισσότεροι έχουν ήδη αποχωρήσει από την κούρσα. Αλλοι εξ αυτών έφυγαν προτού καν ξεκινήσουν οι προκριματικές (Μάικ Πενς, Κρις Κρίστι κ.ά.), και άλλοι με το που ξεκίνησαν (Ρον Ντε Σάντις, Βιβέκ Ραμασουάμι, Εϊσα Χάτσινσον).

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Νίκι Χέιλι παραμένουν στην κούρσα, ως οι εναπομείναντες δύο διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ακόμη και αυτοί ωστόσο, δείχνουν να πιέζονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στην κούρσα για την προεδρία είναι, βέβαια, ο 77χρονος Τραμπ, ο οποίος «σάρωσε» στις προκριματικές της Αϊόβα με 51% και 20 εκλέκτορες. Αυτοί οι εκλέκτορες όμως γίνονται 32 εάν προστεθούν σε αυτούς οι 3 του Ραμασουάμι και οι 9 του Ντε Σάντις.

Το διαφαινόμενο προβάδισμα του Τραμπ είναι τόσο μεγάλο, ώστε πολλοί να διερωτώνται πια όχι εάν εκείνος θα πάρει το χρίσμα αλλά ποιον θα έχει δίπλα του ως υποψήφιο αντιπρόεδρο στις προεδρικές κάλπες του ερχόμενου Νοεμβρίου (έχουν ακουστεί ονόματα όπως είναι εκείνα της Ελίς Στεφάνικ, του Τιμ Σκοτ, του Τζ. Ντ. Βανς κ.ά.).  

Ραμασουάμι και Ντε Σάντις αποχώρησαν από την κούρσα, ανακοινώνοντας τη στήριξή τους στον Τραμπ, ενώ οι εκλέκτορες που «βγαίνουν» τώρα μέσα από τις προκριματικές αναμετρήσεις είναι εκείνοι που θα δώσουν επισήμως το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στον προεδρικό υποψήφιο της παράταξης κατά τη διάρκεια του Republican National Convention που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Μιλγουόκι τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η 52χρονη Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και άλλοτε κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνα, ήρθε τρίτη στις προκριματικές της Αϊόβα πίσω από τους κ.κ. Τραμπ και Ντε Σάντις, με ποσοστό 21,1% και 8 εκλέκτορες. Το κρίσιμο για την 52χρονη είναι τώρα να καταφέρει να κρατηθεί στην κούρσα του προεδρικού χρίσματος με όσο το δυνατόν περισσότερες αξιώσεις πιθανής επικράτησης. Για να το καταφέρει, θα πρέπει να σημειώσει καλές επιδόσεις στις αμέσως επόμενες προκριματικές αναμετρήσεις. Από αυτήν την άποψη, η αναμέτρηση του Νιου Χαμσάιρ θα είναι ενδεικτική, καθώς θα φανερώσει στην πράξη εάν η Χέιλι έχει τα περιθώρια να ανέβει και πόσο απέναντι σε έναν Τραμπ ο οποίος δείχνει, προς το παρόν τουλάχιστον, να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Αλλά και ο 77χρονος Τραμπ από την πλευρά του δεν κάνει τον περίπατο που θα ήθελε, καθώς έχει πια άλλες –δικαστικού τύπου– σκοτούρες. Μέιν και Κολοράντο αποφάνθηκαν ότι ο Τραμπ δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, επειδή εκείνος «συμμετείχε» στην «ανταρσία» της 6ης Ιανουαρίου του 2021. Η ομάδα του Τραμπ άσκησε έφεση ωστόσο, και η υπόθεση έχει πια πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να κρίνει το εάν θα μπορέσουν ή όχι μεμονωμένες Πολιτείες να αποκλείσουν τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτιά τους.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, εάν εξαιρέσει κανείς την επεισοδιακή εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, ο πρώην πρόεδρος και νυν προεδρικός υποψήφιος είναι αντιμέτωπος και με άλλες ποινικού/κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

«Για τον Τραμπ, όλα πια είναι θέμα timing. Οι κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες αποτελούν το μεγαλύτερο βαρίδι για εκείνον και η νομική του ομάδα επιχειρεί να καθυστερήσει τώρα αυτές τις δίκες ενώ ο ίδιος προσπαθεί να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όσο το δυνατόν συντομότερα», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος πια πιέζει όχι μόνο τη Χέιλι αλλά και τον Τραμπ, γεγονός το οποίο όμως ανεβάζει την ένταση εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT