Ζ. Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων

Ζ. Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων

«Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει «δικαίωμα βέτο» όσον αφορά το δικαίωμα των Παλαιστινίων στο δικό τους κράτος, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ενα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

«Τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν και έχουν αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Μπορέλ γίνονται μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., στην οποία έλαβε μέρος και ο Ισραηλινός ομόλογός τους, Ισραέλ Κατζ.

Οι Ευρωπαίοι επέμειναν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού, για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Η προοπτική αυτή απορρίπτεται μέχρι στιγμής από το Ισραήλ, όπως επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός είπε ότι πήγε στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα του για να «διαλύσει» τη Χαμάς και να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη από την παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT