Τουρκία: «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το παρασκήνιο της απόφασης

Τουρκία: «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το παρασκήνιο της απόφασης

Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και έπραξε όσα της ζητήθηκαν

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία είπε το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς το τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του στο σχετικό πρωτόκολλο, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά.

Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και έπραξε όσα της ζητήθηκαν σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Η κίνηση της Αγκυρας να επισπεύσει τις διαδικασίες της έγκρισης θεωρείται πως είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της πώλησης των F-16 που διεκδικεί η Τουρκία.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν διαφανεί οι προθέσεις της κυβερνητικής συμμαχίας, καθώς ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε πως το κόμμα του θα στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μπαχτσελί ο οποίος είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, πριν από λίγους μήνες, είχε αναφερθεί στη Σουηδία υποστηρίζοντας πως είναι «το καταφύγιο του PKK στην Ευρώπη» και είχε τονίσει πως «πρέπει να μάθουν ότι δεν είμαστε όμηροι του ΝΑΤΟ. Δηλαδή θα υποκύψουμε στις πιέσεις των ΗΠΑ, επειδή μας δείχνουν τα F-16 θα πούμε “ναι” σε αυτούς; Yπό τις παρούσες συνθήκες το ΜΗP με τίποτα δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας».

Αναλυτές εκτιμούν πως αφού ο κ. Ερντογάν έπεισε τον κ. Μπαχτσελί να υποχωρήσει από τις θέσεις του και να ανακοινώσει πως θα υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση, θεωρούνταν δεδομένο ότι και το δικό του κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης( ΑΚP) θα πράξει το ίδιο, υπερσκελίζοντας άλλες συμφωνίες και πρωτόκολλα που αναμένουν την έγκριση των Τούρκων βουλευτών.

Προάγγελος της επίλυσης του ζητήματος και της ευόδωσης της εισδοχής της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αποτελούσε και το γεγονός, ότι στις στρατιωτικές ασκήσεις «Steadfast Defender 24», τις μεγαλύτερες των τελευταίων του NATO που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, θα συμμετάσχει και η Σουηδία με την έγκριση και της Τουρκίας.

Πρώτα η ένταξη, μετά τα F-16

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην επίσκεψή του στην Τουρκία και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ πρώτα θέλουν να δουν την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Σουηδίας και μετά η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Εδω και αρκετές εβδομάδες είναι γνωστό πως υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για να προχωρήσουν αυτά τα δυο ζητήματα σχεδόν παράλληλα.

Τα επόμενα βήματα

Στην τουρκική πρωτεύουσα πλέον περιμένουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις επόμενες ώρες ή ημέρες, να σταλεί στο Κογκρέσο αίτημα πώλησης 40 μαχητικών F-16 στην Τουρκία και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η Αγκυρα. Σε περίπτωση που εντός 15 ημερών δεν υπάρξουν ενστάσεις από τα μέλη του Κογκρέσου, τότε η πώληση θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, ο κ. Ερντογάν θα περιμένει τα βήματα της Ουάσιγκτον και αφού εξασφαλίσει την πώληση των F-16 τότε θα υπογράψει επίσημα το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να σταλεί η σχετική επιστολή στη Συμμαχία.

Πάντως, Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ μαζί με τα τουρκικά F-16 θα ανακοινώσουν και την έγκρισή τους για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Γι’ αυτό θεωρούν πως η τηλεφωνική συνομιλία του Αντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σχέση και με τις εξελίξεις αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν αυτός που συνέδεσε την επικύρωση της Σουηδίας με την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και οι εξελίξεις δείχνουν πως αργά αλλά σταθερά επήλθε η συμφωνία. Αυτό που περιμένουν στην Αγκυρα είναι αν η πώληση των F-16 θα περιλαμβάνει κάποιους περιοριστικούς όρους προς την Τουρκία, καθώς στο παρελθόν αξιωματούχοι τόνιζαν πως η χώρα τους δεν θα δεχθεί όρους σε οποιαδήποτε πώληση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT