Λευκός Οίκος: «Σοβαρές» συζητήσεις για παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Λευκός Οίκος: «Σοβαρές» συζητήσεις για παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκαρκ, «βρίσκεται στο Κάιρο και ένα από τα θέματα που συζητά είναι η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που θα προϋπέθετε μια ανθρωπιστική παύση κάποιας διάρκειας», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σοβαρές» συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για μια πιθανή νέα «παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκαρκ, βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου «βρίσκεται στο Κάιρο» και το ταξίδι του περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς στην περιοχή, ενώ «ένα από τα θέματα που συζητά είναι η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που θα προϋπέθετε μια ανθρωπιστική παύση κάποιας διάρκειας», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Θα ήμασταν απολύτως υπέρ μιας παύσης μεγαλύτερης της εβδομάδας που είχαμε πετύχει προηγουμένως, αν αυτό μας δίνει την ευκαιρία να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να προσφέρουμε περισσότερη (ανθρωπιστική) βοήθεια», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει αυτή η παύση. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου, μια παύση δύο μηνών στις μάχες και τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Είναι πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε ευρύτερες συνέπειες για την ίδια τη σύγκρουση, αλλά είναι πολύ νωρίς να το γνωρίζουμε», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Οπως ανέφερε, ο Μπρετ Μακ Γκαρκ θα συζητούσε επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα και συγκεκριμένα «τη συνέχιση της προσέγγισης γύρω από την ιδέα μιας εξομάλυνσης (των σχέσεων) μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT