Στην Τουρκία ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι

Στην Τουρκία ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι

Ο πόλεμος στη Γάζα ανάγκασε Τουρκία και Ιράν να αναζητήσουν κοινή προσέγγιση στη Μέση Ανατολή και να αφήσουν στην άκρη τις περιφερειακές διαφορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι θα φθάσει στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, Τετάρτη, για συνομιλίες οι οποίες αναβλήθηκαν δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών θα βρεθούν οι προσπάθειες για εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ των χωρών τους με σκοπό να σταματήσουν την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Σύμφωνα με το AFP, ο ταχύς ρυθμός της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ανάγκασε τον Ραΐσι να αναβάλει δύο φορές την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Ματαίωση δύο ταξιδιών

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι προγραμματισμένες συνομιλίες στην Αγκυρα ματαιώθηκαν εξαιτίας των δίδυμων εκρήξεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια τελετής μνήμης του δολοφονηθέντος στρατηγού των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ταξίδι που είχε προγραμματίσει ο Ραΐσι για τον Νοέμβριο ακυρώθηκε επίσης λόγω των βεβαρυμένων προγραμμάτων διπλωματών που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πρώτη επίσημη στην Τουρκία

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανακοίνωσε ότι ο Ραΐσι θα ηγηθεί «υψηλόβαθμης πολιτικής και οικονομικής αντιπροσωπείας» στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την εκλογή του το 2021.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα εμφανιστούν σε συνέντευξη Τύπου αφού πραγματοποιήσουν συνομιλίες και προεδρεύσουν σε συνάντηση των κορυφαίων υπουργών τους κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης.

Σε αναζήτησης κοινής προσέγγισης

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος στη Γάζα ανάγκασε τους δύο ηγέτες να αναζητήσουν κοινή προσέγγιση στη Μέση Ανατολή και να αφήσουν στην άκρη τις περιφερειακές μεταξύ τους διαφορές.

«Οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράν ήταν πάντα πολύπλοκες και πολυδιάστατες», δήλωσε στο AFP ο Χακί Ουιγκούρ, επικεφαλής του Κέντρου Ιρανικών Σπουδών της Κωνσταντινούπολης.

«Η Τουρκία ήταν πάντα σε θέση να διαχειριστεί αυτή την πολυπλοκότητα και να βρίσκει με κάποιο τρόπο μέση λύση. Νομίζω ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT