Το σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα «σημειώνει πρόοδο»

Το σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα «σημειώνει πρόοδο»

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το πώς θα μπορούσε να δοθεί οριστικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ οι ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα και για απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας.

Διπλωμάτες από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο εδώ και εβδομάδες μεσολαβούν για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα επέτρεπε επίσης την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακο.

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος

Ομως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ η Χαμάς αρνείται να προχωρήσει σε συμφωνία μέχρι να υπάρξει πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα για το πώς θα είναι η μεταπολεμική Γάζα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος Εϊλον Λεβί δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχθεί κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς παραμένει στην εξουσία και οι όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα, μετά την επίθεση ενόπλων της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι 25.490 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τότε, ενώ εκφράζουν φόβους ότι χιλιάδες άλλοι έχουν χαθεί κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις προοπτικές για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, της πρώτης, έπειτα από την εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνεχίζεται η κατάληψη της Χαν Γιουνίς

Το σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα «σημειώνει πρόοδο»-1
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς και κατευθύνονται προς τη Ράφα (Reuters)

Στο πεδίο των μαχών, το Ισραήλ συνεχίζει την κατάληψη της πόλης Χαν Γιουνίς, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο, έχοντας προηγουμένως εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του θυλάκου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο κατά την προηγούμενη φάση του πολέμου.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης απέκλεισαν την Τρίτη τη διαδρομή από τη Χαν Γιουνίας προς τις μεσογειακές ακτές, κλείνοντας τη μοναδική οδό διαφυγής για τους αμάχους που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας που συνορεύει με την Αίγυπτο – η οποία φιλοξενεί περισσότερους από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θυλάκου.

Ο στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκότωσε «πολυάριθμες» ομάδες ενόπλων «με ελεύθερους σκοπευτές, άρματα μάχης και εναέρια πυρά» στη δυτική Χαν Γιουνίς, το νέο επίκεντρο των επιχειρήσεών του, κοντά στα δύο κύρια νοσοκομεία της πόλης.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει συνολικά περίπου 9.000 ενόπλους, αριθμό που το Reuters επισημαίνει δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει. Αξιωματούχοι της Χαμάς απέρριψαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να παρουσιάσουν μία ψεύτικη νίκη».

Σε στρατιωτικό κλοιό τα νοσοκομεία

Εντωμεταξύ, η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τρεις εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στην πύλη της έδρας της στη Χαν Γιουνίς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ Αλ Κίντρα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποιεί το Νοσοκομείο Νάσερ, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση που εξακολουθεί να λειτουργεί, λέγοντας ότι οι επιθέσεις εμποδίζουν την πρόσβαση γιατρών και ασθενών και απειλούν να το θέσουν εκτός λειτουργίας.

«Η κατοχή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές του ιατρικού προσωπικού, των ασθενών, των τραυματιών και των εκτοπισμένων σε πολλά νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς», ανέφερε.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ένοπλοι της Χαμάς επιχειρούν μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία, κάτι που το προσωπικό των νοσοκομείων και η Χαμάς αρνούνται.

Επίθεση σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Το σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα «σημειώνει πρόοδο»-2
Καπνός πάνω από την πόλη Χαν Γιουνίς, που βρίσκεται στο επίκεντρο της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα (Φωτογραφία αρχείου από Reuters)

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, δήλωσε την Τρίτη ότι 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον αποθήκης του οργανισμού και ανθρωπιστικής ζώνης στην περιοχή Χαν Γιουνίς, καθώς και ότι κέντρο διανομής βοήθειας σε οικογένειες δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Κάποιοι πήραν χωματόδρομους έξω από τη Χαν Γιουνίς προσπαθώντας να φτάσουν στη Ράφα ή στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ στα βόρεια, σύμφωνα με κατοίκους και δημοσιογράφους που εγκατέλειψαν την περιοχή.

Βιντεοσκοπημένο υλικό από διάφορες περιοχές δείχνει Παλαιστίνιους να θάβουν τους νεκρούς τους σε δρόμους και αγορές, καθώς και σε χώρους νοσοκομείων και, πιο πρόσφατα, μέσα στο Πανεπιστήμιο Αλ Ακσα, δυτικά της Χαν Γιουνίς.

Αισιοδοξία στο Κατάρ για συμφωνία

Εν μέσω σφοδρών μαχών, οι διπλωματικές προσπάθειες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επανήλθαν στο προσκήνιο.

Το Κατάρ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «παρουσίασε ιδέες και στις δύο πλευρές», προσθέτοντας πως «λαμβάνει απαντήσεις και πως αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο για αισιοδοξία».

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρισκόταν στο Κάιρο και επρόκειτο να έχει συζητήσεις για τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων και για ανθρωπιστική παύση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Περισσότεροι από 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Η κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την κατάρρευση της επταήμερης εκεχειρίας τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την οποία η Χαμάς είχε απελευθερώσει γυναίκες, παιδιά και ξένους ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT