Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των αγροτών με μπλόκα και συγκεντρώσεις

Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των αγροτών με μπλόκα και συγκεντρώσεις

Ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής του ισχυρού αγροτικού συνδικάτου FNSEA, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να φτάσουν στο Παρίσι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρότες απέκλεισαν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη τη Γαλλία σήμερα Τετάρτη, όπως και χθες, για να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να προστατεύσει τα εισοδήματά τους. Οπως λένε, δέχονται μεγάλες πιέσεις από λιανοπωλητές για μείωση των τιμών, τη στιγμή που τα νέα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα που τους επιβάλλουνται αυξάνουν τα κόστη της αγροτικών εργασιών.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί κανονισμοί», δήλωσε στο Reuters ο Τομάς Μπονέ, επικεφαλής ένωσης νέων αγροτών, η οποία συμμετέχει σε μπλόκο στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

«Θα θέλαμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όπως σε κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες, να παράγουμε, να καλλιεργούμε», πρόσθεσε.

Ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής του ισχυρού αγροτικού συνδικάτου FNSEA, δήλωσε σε τηλεοπττική του συνέντευξη στο France 2 ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι διαδηλώσεις να φτάσουν στο Παρίσι.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ε.Ε.

Η αγροτική πολιτική ήταν πάντα ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χιλιάδες ανεξάρτητους παραγωγούς κρασιού, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι αγρότες στη χώρα έχουν μεγάλο ιστορικό σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Φοβούμενη τη διάχυση των κινητοποιήσεων, όπως συνέβη πρόσφατα με τους αγρότες στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για τη γεωργία.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φοβάται επίσης στροφή των αγροτών προς την ακροδεξιά ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.

Οι αναταραχές αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ και έχουν επίσης αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν από τα προϊόντα που παράγουν», δήλωσε στο Reuters ο Τόμας Βαλτς, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από την Αυστρία, ο οποίος είναι επίσης αγρότης και μελισσοκόμος.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Καθώς αναπτύσσεται η Πράσινη Συμφωνία για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε., οι δυσχερέστερες συνθήκες για τους αγρότες και τα αυξημένα κόστη της εργασίας τους πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις τιμές των προϊόντων, εξήγησε ο ίδιος.

Προέτρεψε παράλληλα τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πληρούν εξίσου υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στη Γαλλία, η δυσαρέσκεια των αγροτών για τις τιμές των προϊόντων είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των γαλακτοκομικών, με τους παραγωγούς να λένε ότι η κυβερνητική πολιτική τούς αφήνει απροστάτευτους.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε διαμάχη με τη Lactalis, τον μεγαλύτερο όμιλο γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, σχετικά με τις τιμές, ενώ οι συνομιλίες με διαιτητή αναμένεται να διεξαχθούν αύριο Πέμπτη.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT