Ρωσία: Ενας «ειρηνιστής» στην κούρσα για την προεδρία, ενάντια στον Πούτιν

Ρωσία: Ενας «ειρηνιστής» στην κούρσα για την προεδρία, ενάντια στον Πούτιν

Ο 60χρονος πρώην βουλευτής –και νυν επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία– Μπόρις Ναντέζντιν εξασφάλισε τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, ως υποψήφιος ενάντια στον Πούτιν

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 60χρονος Ρώσος πρώην βουλευτής Μπόρις Ναντέζντιν εξασφάλισε τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, ως υποψήφιος ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το «ιδιαίτερο» στην περίπτωση του Ναντέζντιν είναι ότι εκείνος έχει ζητήσει ανοιχτά να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ο εν λόγω πολιτικός, που έχει γεννηθεί στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, ανήκει πια στις τάξεις του μικρού κεντροδεξιού κόμματος Grazhdanskaya initsiativa (GRANI), αλλά είχε διατελέσει βουλευτής στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με το φιλελεύθερο SPS το οποίο δεν υπάρχει πια.

Εν έτει 2024 πια, ο Μπόρις Ναντέζντιν ζητά ανοιχτά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Διαμηνύει ότι θα φέρει τους Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία πίσω στα σπίτια τους αλλά και ότι θα απελευθερώσει όλους τους «πολιτικούς κρατούμενους» εάν εκλεγεί. Ο ίδιος έχει, επίσης, επικρίνει, πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τους, «μεσαιωνικούς» όπως τους χαρακτηρίζει, περιορισμούς που επιχειρεί να επιβάλει στα μέτωπα των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ το Κρεμλίνο υπό την ηγεσία του Πούτιν.

Συνεργάτες του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι αλλά και αυτοεξόριστοι Ρώσοι που κάνουν αντιπολίτευση στον Πούτιν από το εξωτερικό, όπως οι Μαξίμ Κατς και Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δηλώνουν πια ότι στηρίζουν την προεδρική υποψηφιότητα του Ναντέζντιν.

Ωστόσο πρακτικά, υπό τις συνθήκες που επικρατούν πια στη Ρωσία, ο 60χρονος δεν έχει καμία ελπίδα απέναντι στον 71χρονο Πούτιν τον οποίο όμως μπορεί να πλήξει… συμβολικά.    

Με πληροφορίες από RFERL, the Moscow Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT