Ρεπουμπλικανοί: Τι μάθαμε από τις κάλπες στο Νιου Χαμσάιρ

Ρεπουμπλικανοί: Τι μάθαμε από τις κάλπες στο Νιου Χαμσάιρ

Πέντε συμπεράσματα από τις προκριματικές εκλογές – Η επικράτηση Τραμπ απειλεί το μέλλον της εκστρατείας της Χέιλι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θρυλούμενο ανεξάρτητο πνεύμα των ψηφοφόρων του Νιου Χαμσάιρ δεν στάθηκε ικανό να διαλύσει το ξόρκι που έχει ρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως αποδεικνύει η νίκη του με 11 μονάδες διαφορά από τη Νίκι Χέιλι. Η βραδιά ήταν απογοητευτική για την πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ, η οποία δεσμεύθηκε ωστόσο να συνεχίσει. Πέντε είναι τα βασικά συμπεράσματα της κάλπης.

1. Η κυριαρχία Τραμπ. Ο Τραμπ εξασφάλισε καλά ποσοστά σε κάθε δημογραφική ομάδα στο Νιου Χαμσάιρ, επικρατώντας μεταξύ ανδρών και γυναικών ψηφοφόρων. Η νίκη του αναμένεται να αυξήσει την πίεση πάνω στη Χέιλι προκειμένου η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας να παραιτηθεί από την κούρσα. Τα ποσοστά του Τραμπ, όμως, μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προκριματική αναμέτρηση στην πολιτεία το 2016, όταν είχε νικήσει με 20 μονάδες διαφορά σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ο Τραμπ έδειξε να το συνειδητοποιεί όταν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προανήγγειλε επερχόμενη σκληρότερη φάση της εκστρατείας του, λέγοντας απευθυνόμενος στη Χέιλι: «Εγώ δεν θυμώνω, εκδικούμαι!».

2. Δύσκολος δρόμος για τη Χέιλι. Η αναμέτρηση μεταφέρεται τώρα στη Νότια Καρολίνα, όπου η Χέιλι αντιμετωπίζει δύσκολη μάχη. Ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη γενέτειρα της Χέιλι με 30 ποσοστιαίες μονάδες εδώ και μήνες. Μια ήττα της Χέιλι θα ήταν καταστροφική και θα την υποχρέωνε σε εγκατάλειψη. Εάν νικήσει αποφασιστικά στη Νότια Καρολίνα, ο Τραμπ θα μπορέσει να αποφύγει τη δαπανηρή εκστρατεία για τη Σούπερ Τρίτη 5 Μαρτίου, όταν 16 πολιτείες θα πραγματοποιήσουν τις προκριματικές αναμετρήσεις τους. Ο Τραμπ έδωσε ήδη πρόγευση της τακτικής που θα ακολουθήσει εναντίον της Χέιλι, κατηγορώντας την πρώην πρέσβειρα για διοχέτευση ρεπουμπλικανικών προεκλογικών κεφαλαίων στην εσωκομματική αναμέτρηση, αντί στην εκστρατεία κατά των Δημοκρατικών και του Μπάιντεν.

Ψαλιδισμένη η διαφορά του τέως προέδρου, ενώ η πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ συνεχίζει τον αγώνα στη Νότια Καρολίνα.

3. Η παλαιά φρουρά του κόμματος είναι φθίνουσα δύναμη. Τα αποτελέσματα στο Νιου Χαμσάιρ έδειξαν ότι τα πάλαι ποτέ πανίσχυρα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως οι Μπους, Τσέινι και Ρόμνεϊ, δεν είναι πια παρά ανίσχυροι παρατηρητές των εξελίξεων. Η προεκλογική πλατφόρμα της Χέιλι ήταν βγαλμένη από εκείνα τα χρόνια και εστίασε στις προτάσεις της για συρρίκνωση των κρατικών δαπανών, υιοθέτηση σκληρά παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Παραδοσιακοί χρηματοδότες του κόμματος, που απεχθάνονται τον Τραμπ, διοχέτευσαν εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία της Χέιλι. Οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ, όμως, απέρριψαν την απόπειρά της να αναβιώσει την παλαιά φρουρά των Ρεπουμπλικανών.

4. Ο Μπάιντεν κατευθύνεται προς ένα νέο χρίσμα. Παρότι το όνομα του Τζο Μπάιντεν δεν βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χαμσάιρ, ο πρόεδρος εξασφάλισε τη νίκη χάρη σε επιστολικές ψήφους υπέρ του. Ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του, ο βουλευτής Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα, έλαβε 20% των ψήφων, ενώ η συγγραφέας βιβλίων συμβουλών Μαριάν Ουίλιαμσον ήρθε τρίτη με 5%. Παρά τις συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών για την ηλικία του Μπάιντεν, τα αποτελέσματα στο Νιου Χαμσάιρ δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό εσωκομματικό ανταγωνισμό. Οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν τώρα να μετατρέψουν την προεκλογική εκστρατεία σε συζήτηση γύρω από το εάν ένας διχαστικός και υπόδικος τέως πρόεδρος είναι κατάλληλος να κυβερνήσει.

5. Η ισχύς Τραμπ είναι πραγματική; Παρά τα ισχυρά ποσοστά του, η κάλπη στέλνει προειδοποίηση στον Τραμπ ενόψει Νοεμβρίου. Σημαντική μερίδα της στήριξης υπέρ της Χέιλι προήλθε από ανεξάρτητους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιθυμούσαν να στείλουν μήνυμα κατά του Τραμπ υπενθυμίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος συνεχίζει να υστερεί σημαντικά στην κρίσιμη αυτή κατηγορία ψηφοφόρων. Δημοσκοπήσεις στην πολιτεία έδειξαν ότι ελάχιστοι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ θα ψήφιζαν υπέρ του εάν καταδικασθεί από ποινικό δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT