Ουγγαρία: Το Κοινοβούλιο αρνείται έκτακτη συνεδρίαση περί ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Το Κοινοβούλιο αρνείται έκτακτη συνεδρίαση περί ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο δεν βιάζεται να συνέλθει για να επικυρώσει τη σουηδική ένταξη στη Συμμαχία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την επικύρωση της συμφωνίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η παρούσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη, δήλωσε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή ενημερωτική σελίδα Index ο πρόεδρος του σώματος Λάζλο Κόβερ.

Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό της ατζέντας του νομοθετικού σώματος της χώρας, της μόνης που το Κοινοβούλιό της δεν έχει επικυρώσει τη σουηδική ένταξη. 

Ερωτηθείς εάν το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί για έκτακτη συνεδρίαση, είπε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν στοχεύει πάντα προς το συμφέρον της Ουγγαρίας, θα αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια τέτοια συνεδρίαση, αλλά μάλλον δεν θα οδηγήσει στην επιτυχία».

«Γενικά, δεν αισθάνομαι επείγουσα ανάγκη και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο είδος εξαιρετικής κατάστασης», είπε ο κ. Κόβερ.

Την Τρίτη, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία παρέμεινε η μόνη χώρα συμμαχίας της οποίας το Κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει ακόμη τη σουηδική αίτηση.

Η κοινοβουλευτική υπηρεσία Τύπου ανέφερε ότι η ημερομηνία της συνεδρίασης για αυτό το θέμα, καθώς και ολόκληρη η ημερήσια διάταξη της εαρινής συνόδου, που θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, θα πρέπει να καθοριστεί από την επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο κ. Κόβερ.

Ο ίδιος είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, του Βίκτορ Ορμπαν, που έχει επαμφοτερίζοντα ρόλο έναντι της Μόσχας.

Προσωπική αντίθεση

Οταν ρωτήθηκε ποιος στο Fidesz δεν υποστηρίζει την ένταξη, ο κ. Κόβερ παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος είναι αντίθετος:

«Μιλάτε με ένα από αυτά τα μέλη αυτή τη στιγμή. Αλλά θα διευκρινίσω: Θα ήμουν επίσης ευτυχής εάν οι ελπιδοφόροι σύμμαχοί μας μού έδιναν την ευκαιρία να αλλάξω τη θέση μου με καλή συνείδηση ​​το συντομότερο δυνατό».

Η ουγγρική κυβέρνηση υπέβαλε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2022, αλλά οι βουλευτές το απέσυραν λόγω εχθρικών δηλώσεων Σουηδών πολιτικών προς την Ουγγαρία.

Το έγγραφο συζητήθηκε σε επιτροπές και συμπεριλήφθηκε επίσημα στο πρόγραμμα εργασίας του Κοινοβουλίου το 2023.

Πηγή: Index.hu, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT