Ουκρανία: Κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Ουκρανία: Κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Tο Κίεβο προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χαμένη ενεργειακή παραγωγή του λόγω του πολέμου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, δήλωσε στο Reuters σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουσένκο, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χαμένη ενεργειακή παραγωγή του λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Δύο από τις μονάδες – που περιλαμβάνουν αντιδραστήρες και σχετικό εξοπλισμό – θα βασίζονται σε εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής που θέλει να εισαγάγει η Ουκρανία από τη Βουλγαρία, ενώ οι άλλες δύο θα χρησιμοποιούν δυτική τεχνολογία από την κατασκευάστρια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Westinghouse.

Και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, πρόσθεσε ο κ. Γκαλουσένκο.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πιο σφιχτό από ό,τι είχε σχεδιαστεί προηγουμένως από το Κίεβο, το οποίο έχει μιλήσει για έναρξη των εργασιών σε κάποιο χρονικό διάστημα το 2024 και χωρίς να διευκρινίζει ότι και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα.

«Νομίζω ότι (θα ξεκινήσουμε την κατασκευή) καλοκαίρι-φθινόπωρο», είπε ο κ. Γκαλουσένκο σε συνέντευξή του. «Χρειαζόμαστε δοχεία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δοχεία πίεσης του αντιδραστήρα που θα πρέπει να εισαχθούν. Θέλουμε να φτιάξουμε την τρίτη και την τέταρτη μονάδα αμέσως».

Η κατασκευή του τρίτου και του τέταρτου αντιδραστήρα στο Χμελνίτσκι ξεκίνησε επί Σοβιετικής Ενωσης, τη δεκαετία του 1980, αλλά αργότερα πάγωσε.

Από την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991 η Ουκρανία έχει κατασκευάσει τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες – από έναν στους πυρηνικούς σταθμούς της Ζαπορίζια, του Χμελνίτσκι και του Ρίβνε.

Σήμερα, τρεις πυρηνικοί σταθμοί στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή παράγουν περισσότερο από το 55% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει την παραγωγή για να αντισταθμίσει την απώλεια του κατεχόμενου εργοστασίου στο Ενέργονταρ, στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο της εγκατάστασης λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πρόπερσι και οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες της βρίσκονται πλέον σε αδράνεια.

«Με την 3η και την 4η μονάδα του Χμελνίτσκι θέλουμε να αντισταθμίσουμε την απώλεια της Ζαπορίζια, και τώρα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους Βούλγαρους εταίρους μας για τους δύο αντιδραστήρες που θέλουμε να πάρουμε», δήλωσε ο κ. Γκαλουσένκο.

«Αν είχαμε σήμερα ό,τι υλικά απαιτούνται, νομίζω ότι θα χρειάζονταν 2,5 χρόνια και θα είχαμε κι έναν τρίτο αντιδραστήρα να παίρνει σειρά», είπε ο Ουκρανός υπουργός.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT