WSJ: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν για την τρομοκρατική επίθεση του ISIS

WSJ: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν για την τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Στις αρχές Ιανουαρίου το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για δύο συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στην επαρχία Κερμάν του Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 80 άνθρωποι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να είχαν προειδοποιήσει το Ιράν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στην επικράτειά του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος. Στις αρχές Ιανουαρίου το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για δύο συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στην επαρχία Κερμάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 80 άνθρωποι. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται η Wall Street Journal αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το ποια κανάλια χρησιμοποιήθηκαν για να προειδοποιήσουν το Ιράν. Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, οι Ιρανοί αξιωματούχοι φέρεται να μην απάντησαν στην αμερικανική προειδοποίηση. 

Οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στο Ιράν φέρεται επίσης να ήταν αρκετά συγκεκριμένες σχετικά με την τοποθεσία και αρκετά έγκαιρες ώστε να αποδειχθούν χρήσιμες στην Τεχεράνη για να αποτρέψει την τρομοκρατική επίθεση ή τουλάχιστον να μετριάσει τον αριθμό των θυμάτων.

«Πριν από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στις 3 Ιανουαρίου 2024 στην Κέρμαν του Ιράν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στο Ιράν μια ιδιωτική προειδοποίηση ότι υπήρχε τρομοκρατική απειλή εντός των ιρανικών συνόρων», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί μια μακρόχρονη πολιτική προειδοποίησης σε όλες τις κυβερνήσεις σχετικά με πιθανές θανατηφόρες απειλές. Παρέχουμε αυτές τις προειδοποιήσεις εν μέρει επειδή δεν θέλουμε να βλέπουμε αθώες ζωές να χάνονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, το Ιράν δεν κατάφερε να αποτρέψει τις βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της δύναμης Κουντς του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε αμερικανική επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT