Bloomberg: Τα περισσότερα τσιπ της Ρωσίας κατασκευάζονται από δυτικές εταιρείες

Bloomberg: Τα περισσότερα τσιπ της Ρωσίας κατασκευάζονται από δυτικές εταιρείες

Τα τελωνειακά στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι η Ρωσία εισήγαγε τσιπ τα οποία παρήχθησαν στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία εισήγαγε προηγμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μικροτσίπ άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2023, παρά τις κυρώσεις που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τον στρατό του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία της ρωσικής τελωνειακής υπηρεσίας τα οποία επικαλείται το Bloomberg, περισσότερα από τα μισά μικροτσίπ που εισήγαγε η Μόσχα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 κατασκευάστηκαν από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν οι Intel, Advanced Micro Devices και Analog Devices καθώς και οι ευρωπαϊκές Infineon Technologies, STMicroelectronics NV και NXP Semiconductors NV.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι εταιρείες αυτές παραβίασαν τις κυρώσεις. Αλλωστε, τα ρωσικά τελωνειακά στοιχεία δεν δείχνουν ποιος πούλησε τις τεχνολογίες αυτές στη Ρωσία, από πού στάλθηκαν και πότε κατασκευάστηκαν.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις των κυρώσεων και έθεσαν σε εφαρμογή διαδικασίες και πολιτικές για την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Εχουν αναφέρει επίσης ότι συνεργάζονται και με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της παράνομης εκτροπής των αγαθών.

Ωστόσο, τα τελωνειακά αυτά στοιχεία δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο να σταματήσουν πλήρως τις προμήθειες υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία μετά τις δεκάδες δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συντριπτική πλειονότητα των τεχνολογιών που υπόκεινται σε περιορισμούς εισέρχεται στη Ρωσία μέσω επανεξαγωγών από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εργάζονται για τον αποκλεισμό αυτών των εμπορικών παρακάμψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT