Σε «κλοιό» τρακτέρ Βερολίνο και Παρίσι με την ακροδεξιά να καραδοκεί

Σε «κλοιό» τρακτέρ Βερολίνο και Παρίσι με την ακροδεξιά να καραδοκεί

Η οργή αυξάνεται, όπως και οι προσπάθειες της ακροδεξιάς να «χτίσει γέφυρες», με το αγροτικό κίνημα που απλώνεται στην Ευρώπη

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρακτέρ «επέστρεψαν» στο Βερολίνο σήμερα Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά την «κατάληψη» της γερμανικής πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία οι αγρότες έχουν αποκλείσει κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τη βόρεια πόλη Λιλ, την Μπενελούξ και τη Βρετάνη.

Η πρώτη μεγάλη διακοπή κυκλοφορίας που προκάλεσε το κίνημα διαμαρτυρίας στη γαλλική πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο το πρωί της Παρασκευής.

Τα τοπικά αγροτικά συνδικάτα κάλεσαν σε οδοφράγματα στο Παρίσι και γύρω από αυτό, για να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις αγροτών με μπλόκα και διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Γιατί η ακροδεξιά θέλει να «καβαλήσει» τρακτέρ

Από την Ιταλία μέχρι την Ολλανδία, ακροδεξιά κόμματα όπως ο Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία «επενδύουν» πολιτικά στην οργή των αγροτών για να διευρύνουν την απήχησή τους ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.

Αν η ακροδεξιά καταλάβει ποτέ την εξουσία στην Ευρώπη, μπορεί κάλλιστα να το κάνει πάνω σε τρακτέρ, αναφέρει ανάλυση του Politico με τίτλο «Πώς η ακροδεξιά αξιοποιεί την αγανάκτηση των αγροτών για να κερδίσει την εξουσία στην Ευρώπη».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι «γέφυρες» με τα αγροτικά κινήματα στην Ε.Ε. των σχεδόν εννέα εκατομμυρίων αγροτών και κτηνοτρόφων δίνουν ώθηση στην ακροδεξιά.

Η δυσαρέσκεια εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς οι αγρότες κατηγορούν τις κυβερνήσεις ότι υπονομεύουν την τοπική παραγωγή επιτρέποντας τις εισαγωγές φθηνότερων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε αύξηση φόρων στα καύσιμα που ανεβάζει τα δικά τους κόστη.

Ο πληθωρισμός και οι πιέσεις για μείωση των τιμών παραγωγού από τους λιανοπωλητές δυσχεραίνει την κατάσταση για τους αγρότες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πλέον απειλείται η επιβίωσή τους.

Την Τετάρτη, έρευνα που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έδειξε ότι τα ακροδεξιά κόμματα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε εννέα χώρες της Ε.Ε. και αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των εδρών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δημοσκόπηση του Politico δείχνει επίσης ότι η ακροδεξιά «Ταυτότητα και Δημοκρατία» ενισχύει τα ποσοστά της στο Ευρωκοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Τι άλλαξε από την εποχή του Ζοζέ Μποβέ

Σε «κλοιό» τρακτέρ Βερολίνο και Παρίσι με την ακροδεξιά να καραδοκεί-1
Τρακτέρ σε δρόμο πόλης της γαλλικής Βρετάνης χθες, Πέμπτη. (Reuters)

Κάποτε η αγανάκτηση των αγροτών εκφραζόταν πολιτικά από κόμματα της Αριστεράς και ακτιβιστές, όπως ο Γάλλος Ζοζέ Μποβέ, που στόχευαν την κριτική τους στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και στις πολυεθνικές εταιρείες.

Η ακροδεξιά επιδιώκει ανατροπή των κυβερνήσεων αλλά και ρήξη με τις Βρυξέλλες και απορρίπτει τα περιβαλλοντικά μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Η πίεση από την ακροδεξιά ωθεί ήδη πιο μετριοπαθείς συντηρητικές ομάδες, όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να περάσουν στην επίθεση κατά της Πράσινης Συμφωνίας, μίας πολιτικής που υπέγραψαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρώην «τσάρος» της για το περιβάλλον, Φρανς Τίμερμανς.

Το ΕΛΚ ηγήθηκε «ανταρσίας» κατά του λεγόμενου νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, στα τέλη του περασμένου έτους, από την οποία επιβίωσε το νομοσχέδιο οριακά και τώρα ζητά απόσυρση επιμέρους ρυθμίσεων.

Ωστόσο, ακροδεξιές ομάδες όπως η «Ταυτότητα και Δημοκρατία» ζητούν περισσότερα.

Κάλεσμα της Φον Ντερ Λάιεν κατά της «πόλωσης»

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης MCC, η οποία συνδέεται με τον Βίκτορ Ορμπαν, στις Βρυξέλλες, ακροδεξιά βουλευτής της Ε.Ε. επαίνεσε ανοιχτά το σκληροπυρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών «Δύναμη Αμυνας των Αγροτών», το οποίο, όπως είπε, έπαιξε βασικό ρόλο στην «ανατροπή» της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Είναι τεράστιο σημάδι ελπίδας, ενθάρρυνσης, νομίζω, για άλλους αγρότες», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «παράδειγμα προς μίμηση».

Σε μία προσπάθεια να αντεπιτεθεί, η Φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα συνομιλίες με εκπροσώπους της γεωργίας, της βιομηχανίας, των καταναλωτικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, με σκοπό να επιτευχθεί «περισσότερος διάλογος και λιγότερη πόλωση» στη χάραξη της γεωργικής πολιτικής.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση οργισμένων αγροτών και στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Η ευρωπαϊκή γεωργία υποφέρει στο σύνολό της. Οι Ευρωπαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου και το είδος των γεωργικών καλλιεργειών που τους επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, κάτι που ενισχύει τις αντι-Ε.Ε. δυνάμεις.

Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία…

Σε «κλοιό» τρακτέρ Βερολίνο και Παρίσι με την ακροδεξιά να καραδοκεί-2
Τρακτέρ στους δρόμους του Βερολίνου σήμερα Παρασκευή. (Reuters)

Στην Ολλανδία, οι κυλιόμενες διαδηλώσεις κατά απόφασης για μείωση των εκπομπών αζώτου, που έπληττε τους αγρότες, έπαιξαν ρόλο για τη νίκη-σοκ του δεξιού λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς στις εθνικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα AfD καβάλησε το κύμα των οργισμένων διαδηλώσεων των αγροτών για να επιτεθεί κατά του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς, κάτι που έδωσε ώθηση στο αντιμεταναστευτικό κόμμα, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός κατηγορεί τον κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να «σκοτώσει τη γεωργία». Το αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα στοχεύει στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.

Στην Ιταλία και την Ιρλανδία, τα ακροδεξιά κόμματα προσκολλώνται κατά τον ίδιο τρόπο στα κινήματα των αγροτών και πνίγουν τις φωνές των παραδοσιακών υποστηρικτών τους, όπως τα συνδικάτα.

Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φαίνεται πλέον ότι δεν είναι αρκετές για να πνίξουν την αγανάκτηση για τους «τεχνοκράτες» των Βρυξελλών, τους οποίους κατηγορούν για το ότι πνίγουν τους μικρούς αγρότες με κανόνες επαχθείς, ενώ τους υποβάλλουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό με παραγωγούς εκτός Ε.Ε.

Εντωμεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση, υπό τον νέο πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Ατάλ, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη ότι θα ανακοινώσει τα πρώτα άμεσα μέτρα για να «απαντήσει» και να κατευνάσει την οργή των αγροτών αργότερα σήμερα, Παρασκευή.

Τα βλέμματα όλων των αγροτών στην Ε.Ε. θα είναι σήμερα στραμμένα στο Παρίσι. Ο Ατάλ αναμένεται να τοποθετηθεί δημοσίως για το ζήτημα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει πότε και πού θα μιλήσει ο Ατάλ ούτε ποια μέτρα θα ανακοινώσει.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT