Ισραήλ: Ινδοί εργάτες στη θέση Παλαιστινίων

Ισραήλ: Ινδοί εργάτες στη θέση Παλαιστινίων

Το Ισραήλ φέρνει χιλιάδες οικοδόμους από την Ινδία για να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας που δημιούργησε ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ημέρες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ έκλεισε σχεδόν εξ ολοκλήρου τα σύνορά του με τη Δυτική Οχθη, απαγορεύοντας όμως έτσι την είσοδο στους περίπου 150.000 Παλαιστίνιους εργάτες που περνούσαν τακτικά στο έδαφός του για να εργαστούν στους κλάδους της γεωργίας και των κατασκευών, μεταξύ άλλων.

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου και τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς, περισσότεροι από 150.000 Παλαιστίνιοι εργάτες, προερχόμενοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εισέρχονταν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν. Στον κατασκευαστικό κλάδο ειδικότερα, περίπου το 1/3 των εργαζομένων ήταν Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Οχθη οι οποίοι όμως τους τελευταίους μήνες δεν πηγαίνουν για δουλειά, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στο Ισραήλ αλλά και στη Δυτική Οχθη (περίπου 276.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα). Ο αποκλεισμός των Παλαιστίνιων εργαζομένων προκαλεί κλονισμούς (supply shocks) στην ισραηλινή οικονομία, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.  

Πλέον, οι Αρχές του Ισραήλ επιχειρούν να καλύψουν τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε εργατικό δυναμικό, φέρνοντας στη χώρα έως και 70.000 εργαζόμενους από άλλες χώρες του εξωτερικού όπως είναι η Ινδία, η Κίνα κ.ά.  

Χιλιάδες Ινδοί έχουν, από την πλευρά τους, ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετακομίσουν στο Ισραήλ για να εργαστούν εκεί κυρίως ως οικοδόμοι, παρά τον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται με τη Χαμάς στη Γάζα. Δέλεαρ για αυτούς: οι μισθοί που στο Ισραήλ θα αγγίζουν τα 1.600 δολ. μηνιαίως ενώ πίσω στην Ινδία δεν ξεπερνούν τα 420 δολ.

Με πληροφορίες από Gzero, CNBC, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT