Ερυθρά Θάλασσα: Η Κίνα ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: Η Κίνα ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι

«Καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν να τροφοδοτούν την ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενπίν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα κάλεσε τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με την έκκληση να γίνεται αφού το Πεκίνο φέρεται να ζήτησε από την Τεχεράνη να ασκήσει πίεση στους φιλοϊρανούς αντάρτες. 

«Ανησυχούμε για την αύξηση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενπίν, σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο. «Προτρέπουμε να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι παρενοχλήσεις εναντίον πολιτικών πλοίων. Καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Η εν λόγω δήλωση γίνεται αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ιρανούς ομολόγους τους να παρέμβουν αλλιώς θα τεθούν σε κίνδυνο οι επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Η Κίνα και το Ιράν φέρεται να πραγματοποίησαν πρόσφατα αρκετές συναντήσεις στο Πεκίνο και την Τεχεράνη, συζητώντας το εμπόριο και τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κίνα έχει στο μεγαλύτερο διάστημα της κρίσης αποφύγει να θίξει την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, επέκρινε ευθέως τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, με τον κορυφαίο απεσταλμένο του Πεκίνου στις Βρυξέλλες να λέει ότι οι επιθέσεις των Χούθι είναι «απότοκο» της κρίσης στη Γάζα.

Οι επί δύο και πλέον μήνες επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων έχουν, ωστόσο, προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στη ναυτιλία. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα θέλει τον τερματισμό της αναταραχής. Στις 10 Ιανουαρίου, ο Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Εθνη, Ζανγκ Τζουν, προέτρεψε να τερματιστούν οι επιθέσεις. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γου Τσιάν απηύθυνε παρόμοια έκκληση σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT