Ρωσία: Βρήκαμε στοιχεία Ουκρανών αιχμαλώτων στο σημείο συντριβής του Ιλιούσιν

Ρωσία: Βρήκαμε στοιχεία Ουκρανών αιχμαλώτων στο σημείο συντριβής του Ιλιούσιν

Για «έγγραφα Ουκρανών στρατιωτικών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, καθώς και συνοδευτικά έγγραφα από την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας» έκανε λόγο η Μόσχα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταυτότητες και τατουάζ που παραπέμπουν σε Ουκρανούς αιχμαλώτους υποστηρίζει ότι ανέκτησε η Ρωσία, από το σημείο συντριβής του μεταγωγικού αεροσκάφους Ιλιούσιν-76, στην πόλη Μπελγκορόντ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η κρατική Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι σοροί ή τμήματά τους συλλέγονται για γενετικές εξετάσεις και πως ορισμένες φέρουν διακριτικά τατουάζ, όπως αυτά των Ουκρανών αιχμαλώτων που είχαν ανακρίνει οι ρωσικές Αρχές.

Πρόσθεσε ότι στα στοιχεία που συλλέχθηκαν περιλαμβάνονται επίσης «έγγραφα Ουκρανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή, τα οποία επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, καθώς και συνοδευτικά έγγραφα από την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας».

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρριψη του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 74 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 65 αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν καθ’ οδόν προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν το αεροσκάφος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ποιοι επέβαιναν σε αυτό. Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ρωσία, ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η επαλήθευση των αναφορών δεν κατέστη εφικτή καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στον τόπο της συντριβής. Μία ημέρα νωρίτερα, η Επιτροπή Ερευνών δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία απέρριψε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι είχε προειδοποιηθεί ότι αεροσκάφος που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου θα πετούσε εκείνη την ώρα πάνω από την περιοχή του Μπελγκορόντ.

Επισημαίνοντας αποκλίσεις σε έναν υποτιθέμενο κατάλογο με τα ονόματα των 65 Ουκρανών που δημοσιεύθηκε από ρωσικά ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν στρατιώτες που είχαν ήδη απελευθερωθεί σε προηγούμενη ανταλλαγή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε άγνοια για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου, τονίζοντας επίσης πως δεν έχει καμία πληροφόρηση σχετικά με το τι θα συμβεί με τα λείψανα και αν αυτά θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα παράσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στοιχεία ότι η Ουκρανία κατέρριψε το αεροπλάνο, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω προς το παρόν. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού οι ερευνητές ανακτήσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT