Η Ουκρανία προσκαλεί τον Σι στη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη»

Η Ουκρανία προσκαλεί τον Σι στη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη»

«Η συμμετοχή της Κίνας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Ζητάμε από τους εταίρους μας να μεταφέρουν στην κινεζική πλευρά πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής», δήλωσε κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Ζελένσκι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινγκπίνγκ προσκαλεί η Ουκρανία στην προγραμματισμένη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.

«Προσκαλούμε οπωσδήποτε την Κίνα να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, στο υψηλότερο επίπεδο, στο επίπεδο του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» είχε αναφέρει, σε συνέντευξή του στο Reuters, κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η συμμετοχή της Κίνας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Συνεργαζόμαστε με την κινεζική πλευρά. Εμπλέκουμε τους εταίρους μας στον κόσμο, ώστε να μεταφέρουν στην κινεζική πλευρά πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής», σημείωσε ο Ιχορ Ζόβκβα.

Είπε επίσης ότι σύμβουλοι ασφαλείας από 82 χώρες συμμετείχαν στις συνομιλίες αυτόν τον μήνα στο Νταβός, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων της Ουκρανίας. Επισημαίνεται πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, ενώ είχε χαρακτηρίσει «αποτυχημένο» το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την προστασία των προμηθειών τροφίμων και ενέργειας, την πυρηνική ασφάλεια και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου.

«Θα μιλήσουμε για έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη (στη σύνοδο κορυφής), για την εφαρμογή αυτής της ειρηνευτικής φόρμουλας», δήλωσε ο Ζόβκβα.

Η ουδέτερη Ελβετία συμφώνησε να φιλοξενήσει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία ή τόπος διεξαγωγής της.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και απέφυγε να επικρίνει την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε, ωστόσο, ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση στη σύγκρουση.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξαν μια «άνευ ορίων» εταιρική συνεργασία στο Πεκίνο μόλις τρεις εβδομάδες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Από τότε η Κίνα αύξησε δραματικά τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία.

Πέρυσι, το Πεκίνο υπέβαλε το δικό του σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αλλά δεν προβλέπει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσυρθεί από οποιοδήποτε από τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT