Εδώ και μήνες, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές βρίσκονταν σε διάλογο με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους προσπαθώντας να καταλήξουν σε μια συμφωνία από εκείνες που γίνονται «μία φορά σε κάθε γενιά», ψηφίζοντας από κοινού ένα νέο νόμο για τη φύλαξη των νότιων αμερικανικών συνόρων. Και πρόσφατα έφτασαν σχεδόν μια ανάσα πριν τα καταφέρουν.
Ομως η συγκυρία ήταν η χειρότερη δυνατή. Καθώς ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδεύει ολοταχώς προς την επανεκλογή στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και οι περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του στοιχίζονται πίσω του, ασκεί πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή στην ατζέντα τους από τότε που εγκατέλειψε το προεδρικό αξίωμα. Και επειδή ο ίδιος επιθυμεί μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, η ιστορική συμφωνία τελικά δεν ευοδώθηκε ποτέ.
Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί ακόμη να πλανάται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», που ακολουθεί στη διεθνή πολιτική, έχει ήδη δυσκολέψει αρκετά την αποστολή επιπρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν σταθερά εδώ και μήνες το κλείσιμο των συνόρων και την κατασκευή φράχτη προκειμένου να στηρίξουν με την ψήφο τους την αποστολή όπλων στο Κίεβο. Οταν ο Τραμπ εμφανίστηκε στην αμερικανική πολιτική σκηνή το 2015, διατυμπάνιζε το σύνθημα «χτίστε τοίχο» και πάντοτε υποστήριζε αυτή τη διευθέτηση του μεταναστευτικού.
H επιρροή που ασκεί ο Τραμπ στο Κογκρέσο έχει μερικές φορές αποκρουστεί. Ομως, η ικανότητά του να εκτροχιάζει τις προσπάθειες συνεργασίας και να σπέρνει την έριδα είναι παροιμιώδης. Κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να θεσμοθετήσει τα «ανοιχτά σύνορα» και φέρνει στη χώρα το φονικό ναρκωτικό φεντανίλη, ενώ μια πρόσφατη διαφήμιση της πολιτικής καμπάνιας του έλεγε πως «ο Μπάιντεν αυξάνει τις πιθανότητες η Χαμάς να επιτεθεί στην Αμερική». Λέει στους γερουσιαστές του πως η επικύρωση ενός πλάνου δημοκρατικής εμπνεύσεως για τη φύλαξη των συνόρων θα τους κάνει να φανούν δειλοί και θα επιτρέψει στον πρόεδρο Μπάιντεν να τους κατηγορήσει στο μέλλον για την αποτυχία του σχεδίου.
Ο γερουσιαστής Μάικ Ράουντς από τη Νότια Ντακότα, που ήταν υπέρ της «συμφωνίας» για τα σύνορα με το Μεξικό, δήλωνε πως «η Γερουσία έχει υποχρέωση να περάσει τη νομοθεσία, ακόμη κι αν αυτό θα σημαίνει μια πολιτική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν». Ομως αυτό δεν είναι το πνεύμα που διακατέχει τους περισσότερους γερουσιαστές, οι οποίοι τελευταία στοιχίζονται ξανά πάνω στη γραμμή Τραμπ.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρίστοφερ Μέρφι από το Κονέκτικατ, που έπαιξε κορυφαίο ρόλο στις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, λέει πως η αντίθεση του Τραμπ σε έναν κατά τα άλλα μάλλον συντηρητικό νόμο για τα νότια σύνορα δεν του κάνει εντύπωση. «Αυτή είναι η σκληρή και κρύα πραγματικότητα του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε με απογοήτευση. «Δεν βλέπει τα σύνορα ως ένα πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά ως ακόμη ένα ζήτημα από το οποίο μπορεί να αποσπάσει πολιτικό όφελος».