Πόλεμος στη Γάζα: Αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA και από την Αυστρία

Πόλεμος στη Γάζα: Αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA και από την Αυστρία

«Καλούμε την UNRWA και τον ΟΗΕ να διεξαγάγουν συνολική, γρήγορη και πλήρη έρευνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αυστριακό ΥΠΕΞ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη εν αναμονή της διεξαγωγής πλήρους έρευνας μετά τις κατηγορίες ότι εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε την UNRWA και τον ΟΗΕ να διεξαγάγουν συνολική, γρήγορη και πλήρη έρευνα για τις κατηγορίες», αναφέρει το υπουργείο.

Πριν από την Αυστρία, η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς είχαν, όπως και άλλες χώρες, ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί κρίσιμη πηγή υποστήριξης για τον πληθυσμό στη Γάζα.

Η δήλωση Γκουτέρες

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ότι θα λογοδοτήσει «όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες», ύστερα από τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την απόφαση εννέα χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή της.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο να τιμωρείται μια υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα για ποινικές ενέργειες σε βάρος ορισμένων προσώπων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT