«Απελπισία» στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γάζα μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης

«Απελπισία» στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γάζα μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης

Η UNRWA ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή μετά το τέλος Φεβρουαρίου, εάν διακοπεί η χρηματοδότηση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση βαθαίνει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, καθώς περισσότερες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι διακόπτουν τη χρηματοδότησή της λόγω της φερόμενης συμμετοχής μελών της στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Ιαπωνία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότησή της. Το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν επίσης αναστείλει όλες τις πληρωμές προς τη μεγαλύτερη υπηρεσία του ΟΗΕ που δραστηριοποιείται στη Γάζα.

Συνέχιση επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

Η UNRWA, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή μετά το τέλος Φεβρουαρίου, εάν διακοπεί η χρηματοδότηση.

«Εάν η χρηματοδότηση δεν συνεχιστεί, η UNRWA δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις της στην περιοχή και στη Γάζα, μετά το τέλος Φεβρουαρίου», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της UNRWA ανέφεραν, μιλώντας στο BBC, ότι είναι «εξαιρετικά απελπισμένοι», καθώς «οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα αυξάνονται ώρα με την ώρα».

Η υπηρεσία έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση μελών του προσωπικού της, έπειτα από τις κατηγοριών ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας άλλους 250 ως ομήρους.

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση σε απάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θυλάκου, που διοικείται από τη Χαμάς.

Αλλοι 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πολλοί έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις της UNRWA.

«Τρομοκρατημένος» ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «τρομοκρατημένος» από τις κατηγορίες, αλλά απηύθυνε έκκληση στις χώρες-χορηγούς να «εγγυηθούν τη συνέχιση των επιχειρήσεων της UNRWA».

Σε δήλωσή του την Κυριακή ανέφερε: «Από τα 12 άτομα που εμπλέκονται, τα εννέα αναγνωρίστηκαν αμέσως και απομακρύνθηκαν από τον γενικό επίτροπο της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, ένας ακόμη επιβεβαιώνεται ως νεκρός, ενώ η ταυτότητα των άλλων δύο πρόκειται να αποσαφηνιστεί».

Ανακοινώνοντας την απόφασή του να αναστείλει τη χρηματοδότηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι «ανησυχεί εξαιρετικά για την εικαζόμενη εμπλοκή μελών του προσωπικού της UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ».

Η Ιαπωνία είναι ο έκτος μεγαλύτερος δωρητής του οργανισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA για το 2022.

Τη Δευτέρα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμά της, ζητώντας «συνολική, ταχεία και πλήρη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς».

Η Ζιλιέτ Τουμά, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC ότι οι κατηγορίες είναι «εξαιρετικά σοβαρές» και ότι ο Λαζαρινί έλαβε «έκτακτο μέτρο» απολύοντας αμέσως τα εν λόγω μέλη του προσωπικού.

«Το ρολόι χτυπάει προς τον λιμό»

«Το ρολόι χτυπάει γρήγορα προς τον λιμό. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φτάσουμε στην πείνα. Ομως η έλλειψη χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουμε, όταν τουλάχιστον δέκα από τους μεγαλύτερους δωρητές αποφάσισαν προσωρινή παύση πληρωμών, θα έχει πολύ, πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα».

Οπως είπε, η UNRWA δεν είχε δει τα στοιχεία, αλλά οι ισχυρισμοί διερευνώνται από το γραφείο εποπτείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την Παρασκευή, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι στις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, συμμετείχαν «άνθρωποι που παίρνουν μισθούς της UNRWA».

Ο Μαρκ Ρέγκεβ δήλωσε ότι υπήρχαν επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δάσκαλοι που εργάζονταν σε σχολεία της UNRWA είχαν «πανηγυρίσει» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT