Γερμανία: Ηττα στις εκλογές της Θουριγγίας για την ακροδεξιά AfD

Γερμανία: Ηττα στις εκλογές της Θουριγγίας για την ακροδεξιά AfD

Η περιφέρεια αποτελούσε τεστ αντοχής για το κόμμα, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων που τελικά έπληξαν τη δημοτικότητά του

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΦΟΥΡΤΗ. Εκλογική ήττα κατέγραψε την Κυριακή το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στις τοπικές εκλογές της περιφέρειας Ζάλε-Ορλα του κρατιδίου της Θουριγγίας. Ο υποψήφιος της AfD, Ούβε Τρούμε, ήλθε δεύτερος με 47,6% των ψήφων, βελτιώνοντας ελάχιστα το ποσοστό του κατά 1,9% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο συντηρητικός αντίπαλός του εξασφάλισε 52,4%. «Η ήττα της AfD κατέστη δυνατή χάρη στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κρατιδίου και μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, Γκέοργκ Μάιερ.

Οι εκλογές στην περιφέρεια αυτή της Θουριγγίας, του φτωχότερου από τα κρατίδια της χώρας, αποτελούσαν δοκιμασία ισχύος για την AfD, εν μέσω κύματος διαδηλώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος του κόμματος. Περισσότεροι από 800.000 πολίτες διαδήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι από αυτούς σε Αμβούργο και Ντίσελντορφ, για να καταγγείλουν την AfD και τον κίνδυνο που αυτή παρουσιάζει για τη δημοκρατία. Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1,4 εκατ. Γερμανοί διαδήλωσαν κατά της Ακροδεξιάς και των σχεδίων της για εθνοκάθαρση.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε αποκάλυψη ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για σύσκεψη στελεχών της AfD στα τέλη του 2023, στην οποία συζητήθηκε σχέδιο μαζικής απέλασης αλλοδαπών και «μη ενσωματωμένων Γερμανών πολιτών».

Σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των πρώτων διαδηλώσεων κατά των σχεδίων της AfD έδειξαν υποχώρηση της πρόθεσης ψήφου για το ακροδεξιό κόμμα από 23% πριν από τις διαδηλώσεις, στο 21,5% μετά την πρώτη Κυριακή διαμαρτυριών. «Οι διαδηλώσεις έχουν αποτέλεσμα», τόνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Η AfD παραμένει το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων, πίσω από τη συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση του CDU. Σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, 130 με 150 νέα μέλη εγγράφονται καθημερινά στην AfD, με τον αριθμό τους να εκτιμάται πως θα φθάσει τις 60.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Το κακό πνεύμα βγήκε από το μπουκάλι του», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αυτή την εβδομάδα. Ανησυχίες για την άνοδο της Ακροδεξιάς εξέφρασε και ο επιχειρηματικός κόσμος, με τον πρόεδρο του εμπορικού επιμελητηρίου της χώρας DIHK, Πέτερ Αντριαν, να προειδοποιεί πως η AfD θα πλήξει την ελκυστικότητα της γερμανικής οικονομίας για τους επενδυτές. Ολοένα και περισσότερες φωνές υψώνονται τώρα ζητώντας τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης του κόμματος, οι δραστηριότητες του οποίου ερευνώνται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία κρατικής ασφάλειας για εξτρεμισμό και παραβίαση του συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT