Γάζα: Η Χαμάς φέρεται να απέρριψε το σχέδιο ανακωχής

Γάζα: Η Χαμάς φέρεται να απέρριψε το σχέδιο ανακωχής

Το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς απέρριψε προκαταρκτική πρόταση για την απελευθέρωση ομήρων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς απέρριψε μια προκαταρκτική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Παρίσι, ανέφερε το πρωί της Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post. Ωστόσο οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

Η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) απορρίπτουν τη συμφωνία για τους ομήρους που συνήφθη στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο επειδή δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Jerusalem Post επικαλείται δήλωση των Παλαιστινίων, η οποία εκφράζει την κοινή θέση της Χαμάς και του PFLP, προτείνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και να εγκαταλείψει τη Λωρίδα πριν γίνει η ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Νωρίτερα, το CNN ανέφερε, επικαλούμενο πηγή, ότι αν και οι διαπραγματευτές είχαν καταλήξει σε γενική συναίνεση, η συμφωνία για τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας πιθανότατα θα ήταν πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικούς όρους, το πρώτο στάδιο της επιστροφής των ομήρων περιλαμβάνει μια παύση έξι εβδομάδων στις εχθροπραξίες. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε πολίτης που κρατείται από τη Χαμάς θα ανταλλάσσεται με τρεις Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αυτή η αναλογία θα μπορούσε να αυξηθεί για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατού, επισημαίνει το CNN. Μια εκεχειρία έξι εβδομάδων μπορεί να ακολουθηθεί από μεγαλύτερη παύση, προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο. 

Από την πλευρά του, το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε την πληροφορία από μια παλαιστινιακή πηγή του ότι ως μέρος μιας συμφωνίας με τη Χαμάς το Ισραήλ θα μπορούσε να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις κύριες πόλεις του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Υπάρχει συμφωνία για τις λεπτομέρειες της πρώτης φάσης μιας νέας συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και Ισραήλ», σημείωσε η πηγή του αραβικού δικτύου.

«Σύμφωνα με τους όρους της πιθανής συμφωνίας, το Ισραήλ θα αποσύρει στρατεύματα από τις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και θα τα τοποθετήσει σε συνοριακά σημεία», πρόσθεσε.

Πηγή: Jerusalem Post, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT