Ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Δ. Οχθης – Μάχες ξανά και στη βόρεια Γάζα

Ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Δ. Οχθης – Μάχες ξανά και στη βόρεια Γάζα

Ο πόλεμος του Ισραήλ εξαπλώνεται σε νέα μέτωπα, ενώ η ισραηλινή εκστρατεία εντοπίζει θυλάκους ενόπλων ακόμα και σε περιοχές της Γάζας όπου ισχυριζόταν ότι είχε τελειώσει με τη Χαμάς

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μυστικοί κομάντος του σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους ενόπλους σε επιδρομή σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη νωρίτερα σήμερα Τρίτη.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημάδι ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα εξαπλώνεται σε περισσότερα μέτωπα.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, οι συγκρούσεις των ισραηλινών δυνάμεων με ενόπλους της Χαμάς ανάγκασαν πολλούς Παλαιστινίους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές. Εν τω μεταξύ, νότια τμήματα του παράκτιου θυλάκου επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν την απάντησή τους για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον βάσης τους στην Ιορδανία την Κυριακή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρεις Αμερικανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Η επιδρομή στο νοσοκομείο της Τζενίν

Σε πλάνα από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της επιδρομής στο νοσοκομείο της Δυτικής Οχθης περίπου 12 στρατιώτες, εκ των οποίων τρεις με γυναικεία ενδυμασία και δύο ντυμένοι ως παλαιστίνιοι γιατροί, φαίνονται να βαδίζουν σε διάδρομο, κρατώντας τουφέκια.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας από τους νεκρούς στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην πόλη Τζενίν ήταν μέλος της, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι οι άλλοι δύο νεκροί ήταν αδέλφια και μέλη της.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους αδελφούς λάμβανε θεραπεία έπειτα από τραυματισμό που είχε παραλύσει τα πόδια του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι χρησιμοποιούν μη στρατιωτικές περιοχές και νοσοκομεία ως καταφύγια και «ανθρώπινες ασπίδες». Η Χαμάς έχει αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ένας από τους νεκρούς έφερε όπλο.

Στη Δυτική Οχθη όπου η βία αυξήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η επιδρομή στο νοσοκομείο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ακόμα πιο έντονη αναταραχή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας από τους δολοφονηθέντες ήταν ο Μοχάμεντ Τζαλαμνέχ, 27 ετών, από την Τζενίν, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε επαφές με τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στο εξωτερικό και σχεδίαζε επίθεση εμπνευσμένη από εκείνη στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση σε εκείνη την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και 253 κρατήθηκαν όμηροι. Περισσότεροι από 100 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Από τότε περίπου 26.637 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 65.000 άλλοι έχουν υποστεί τραυματισμούς από τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κάθε μέρα που συνεχίζεται η σύγκρουση.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει περίπου 9.000 Παλαιστίνιους ενόπλους στη Γάζα και ότι 221 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε την Τρίτη ότι η οργάνωση έλαβε πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι, την οποία θα μελετήσει, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί το Κάιρο για συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο.

Ο Χανίγια ανέφερε ότι προτεραιότητα της οργάνωσης αποτελεί το να τερματιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, καθώς και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση, με μεγάλες περιοχές της Γάζας να έχουν ισοπεδωθεί, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν μείνει άποροι και τα αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων να έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Προβλήματα στην εκστρατεία του Ισραήλ

Ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Δ. Οχθης – Μάχες ξανά και στη βόρεια Γάζα-1

Το Ισραήλ επανέλαβε επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας, παρόλο που παλαιότερα είχε ισχυριστεί επιτυχίες εναντίον των Παλαιστινίων ενόπλων στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη παρουσία των ενόπλων υποδηλώνει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο.

Η Χαμάς φαίνεται ότι μπόρεσε να ανασυνταχθεί στην πόλη της Γάζας, καθώς ο πόλεμος, που διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του, δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, παρά τη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση των αμάχων.

Μεγάλο μέρος της δράσης της Τρίτης στη Γάζα επικεντρώθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό και στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπως ανέφεραν κάτοικοι. Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν σε καταφύγιο και στρατιώτες συνέλαβαν δεκάδες άνδρες.

Κάτοικοι και υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον δεκάδων Παλαιστινίων κοντά στην πλατεία Αλ Κουουάιτι στο νότιο άκρο της πόλης της Γάζας, όπου φορτηγά με βοήθεια ξεφορτώνουν τα φορτία τους, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας άλλα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν νέα κύματα φυγής ανθρώπων από την πόλη της Γάζας και προς τα νότια προς την Ντέιρ αλ-Μπάλα στο κέντρο. Αυτοί που έφευγαν έπρεπε να περάσουν από τα ισραηλινά τανκς που ήταν σταθμευμένα στον παραλιακό δρόμο.

Συνεχίζεται η πολιορκία νοσοκομείων

Σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν επίσης τις δυτικές και νότιες περιοχές της Γάζας.

Στα Νότια, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την πίεση στην πόλη Χαν Γιουνίς, συνεχίζοντας την πολιορκία των δύο κύριων νοσοκομείων της πόλης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσαν ότι οι ασθενείς, οι ιατρικές ομάδες και πολλοί εκτοπισμένοι μέσα στις δύο εγκαταστάσεις κινδύνευαν λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών πυρών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς και στην Ντέιρ Αλ Μπάλα.

Ανέφεραν ακόμη ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν θύματα που μπορεί να είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για «απάντηση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν εν τω μεταξύ ότι θα προχωρήσουν σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για την υπεράσπιση των αμερικανικών δυνάμεων μετά την επίθεση οργάνωσης ενόπλων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που υποστηρίζονται από το Ιράν την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν «αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT