Ζ. Μπορέλ: Στις 17 Φεβρουαρίου ελπίζουμε να έχουμε τις «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Ζ. Μπορέλ: Στις 17 Φεβρουαρίου ελπίζουμε να έχουμε τις «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Φέροντας ελληνική επωνυμία, η ευρωπαϊκή αποστολή θα αρχίσει τις περιπολίες σε μερικές ημέρες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Φέροντας την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες», ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα αρχίσουν τις περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα πιθανότατα στις 17 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με ενεργό συμμετοχή και της Ελλάδας, ενδεχομένως και στη διοίκηση της αποστολής.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, προσερχόμενος σε σύσκεψη για το θέμα, ανέφερε «δεν είναι όλες οι χώρες-μέλη πρόθυμες να συμμετάσχουν, αλλά ελπίζω πως καμία δεν θα παρεμποδίσει» την αποστολή, τονίζοντας ότι «προσδοκώ να ξεκινήσει στις 17» του προσεχούς μηνός.

Σκοπός της αποστολής είναι, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις όπως το αμερικανικό και το βρετανικό ναυτικό, να προσφερθεί προστασία των εμπορικών πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα προς και από τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά σκαφών που υποτίθεται ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

Πιθανόν και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί ποια χώρα θα ηγηθεί της αποστολής «Ασπίδες», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ. «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, που θα βρίσκεται το στρατηγείο και τι πλοία θα εισφέρουν οι χώρες-μέλη», είπε πριν εισέλθει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να είμαστε ταχύτατοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ιταλικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, η ηγεσία της αποστολής θα ανατεθεί είτε στην Ιταλία είτε στη Γαλλία είτε στην Ελλάδα, που ατύπως έχουν θέσει σχετική υποψηφιότητα.

Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν πως υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Ιταλικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι την αποστολή θα απαρτίζουν τρία πολεμικά πλοία, με δεδομένη την ελληνική συμμετοχή διά της αποστολής μίας φρεγάτας, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Η στελέχωση της αποστολής έχει ήδη προσδιοριστεί και θα αποτελείται από επτά χώρες-μέλη, αναφέρει το πρακτορείο ANSA. Εκτός από τα τρία πλοία θα συμμετέχουν και αεροσκάφη, προσθέτει η ίδια πηγή.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, και η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα «Εσση» στην περιοχή, ανέφεραν διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Η αποστολή με την ονομασία «Ασπίδες», που όπως εξήγησε την Τετάρτη για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά ο κ. Μπορέλ «σημαίνει προστάτες», έχει επικριθεί από κάποιους ως… σταυροφορία των Ευρωπαίων στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι οι Σταυροφόροι κατά τον Μεσαίωνα έφεραν τον σχήμα του σταυρού στις ασπίδες τους.

«Εχουμε ένα όνομα, Ασπίδες, που σημαίνει προστάτες. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, να μη συμμετάσχουμε σε κανενός είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», δήλωσε ο Ισπανός πολιτικός.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μάς ζητούν να το κάνουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται την ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει το κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο κ. Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ANSA, Agenzia Nova

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT