Γκουτέρες: Η UNRWA είναι η «ραχοκοκαλιά» της βοήθειας στη Γάζα

Γκουτέρες: Η UNRWA είναι η «ραχοκοκαλιά» της βοήθειας στη Γάζα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Υπηρεσία Παλαιστίνιων Προσφύγων (UNRWA) είναι «η ραχοκοκαλιά κάθε ανθρωπιστικής κίνησης στη Γάζα» και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να «εγγυηθούν τη συνέχεια του σωτήριου έργου της UNRWA».

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Τρίτη την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ότι «υπονομεύεται θεμελιωδώς» αφήνοντας τη Χαμάς «να χρησιμοποιεί τις υποδομές της» για να πραγματοποιεί στρατιωτικές δραστηριότητες και «να κρύβει τρομοκράτες».

Το Ισραήλ κατηγορεί εργαζόμενους της UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η υπηρεσία «προσέλαβε μαζικά τρομοκράτες» ανάμεσα στους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα και «βασίστηκε στη Χαμάς για τη διανομή της βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί.

«Σχεδόν το 10%» των εργαζομένων είναι μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, του άλλου μεγάλου ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, και «σχεδόν το 50% είναι συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών των μελών», πρόσθεσε. Ο Λεβί δεν έδωσε στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τις καταγγελίες αυτές.

Η UNRWA, βασικός παράγοντας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τότε που ιδρύθηκε το 1949, «δεν είναι ουδέτερη», δήλωσε ο Λεβί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT