Τι θα απαντήσει η Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Τι θα απαντήσει η Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρουσίασαν στη Χαμάς την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς είναι απίθανο να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έλαβε από τους διαμεσολαβητές αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, δεν θα την υπογράψει αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις για το ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε την Πέμπτη Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρουσίασαν στη Χαμάς την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα, η οποία συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μελετά το κείμενο και ετοιμάζει απάντηση.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κείμενο του Παρισιού προβλέπει πρώτη φάση διάρκειας 40 ημερών. Σ’ αυτό το διάστημα οι μάχες θα σταματήσουν, ενώ η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες πολίτες μεταξύ των περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει.

Σε επόμενες φάσεις θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και θα παραδοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων.

Τι ζητά η Χαμάς

«Η Χαμάς δεν θα απορρίψει συνολικά την πρόταση», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Θα στείλουν θετική απάντηση αλλά θα επαναβεβαιώσουν τα αιτήματά τους: για να υπογραφεί η συμφωνία, θα πρέπει το Ισραήλ θα δεσμευθεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να αποχωρήσει εντελώς από τον θύλακα».

Μακρά παύση πυρός θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους, επισπεύδοντας ισραηλινή επίθεση που έχει ερημώσει μεγάλο μέρος της Γάζας.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στον θύλακα ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 27.000, ενώ χιλιάδες άλλοι νεκροί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Η μοναδική παύση των μαχών μέχρι στιγμής, στα τέλη Νοεμβρίου, διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα. Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής έχουν απευθύνει εκκλήσεις για παρατεταμένη παύση ώστε να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο, όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν μείνει άστεγοι.

Χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να αφορά το τι θα ακολουθήσει την όποια συμφωνηθείσα εκεχειρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί να μην αποσύρει τα στρατεύματα μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη», την οποία ορίζει ως την εξάλειψη της Χαμάς.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία, εκτός εάν το Ισραήλ δεσμευθεί για την απόσυρση και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Σε ένδειξη της σοβαρότητας της πρότασης, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Κάιρο για να τη συζητήσει, αν και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το ταξίδι του.

Οι διπλωματικές εξελίξεις έρχονται ταυτόχρονα με μάχες, τις πιο σκληρές από την έναρξη του πολέμου.

Σκληρές μάχες στη Γάζα

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τεράστια χερσαία επίθεση την περασμένη εβδομάδα για να καταλάβει την κύρια νότια πόλη Χαν Γιουνίς, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που διέφυγαν από μάχες αλλού.

Οι μάχες εντάθηκαν επίσης στα βόρεια τμήματα του θύλακα, τα οποία το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι υπέταξε πριν από εβδομάδες.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούσαν περιοχές γύρω από νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενέτειναν τις επιθέσεις τους κοντά στη Ράφα, τη μικρή πόλη στο νότιο άκρο του θύλακα, όπου έχουν πλέον καταφύγει περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας, κυρίως σε πρόχειρες σκηνές και δημόσια κτίρια.

Εξω από τη Γάζα, παρατηρείται κλιμάκωση σε σειρά από σημεία ανάφλεξης, όπου εμπλέκονται ένοπλες οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με τον εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν.

Επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά

Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν και ελέγχουν τις περισσότερες από τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέα πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξουδετερώνοντας 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη δυτική Υεμένη πριν προλάβουν να απογειωθούν.

Πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε επίσης τρία ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι κατά πλοίων στον Κόλπο του Αντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT