Κλιματική κρίση και ενέργεια: Αύξηση αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Αύξηση αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ε. Ηλιοπούλου

Η Κίνα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχει νέες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, υπερτριπλάσιες από το σύνολο των νέων αναγκών των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η Ινδία θα χρειαστεί πάνω από το 60% αυτών των νέων αναγκών. Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση έφτασαν στην τιμή-ρεκόρ 1,8 τρισ. δολ. Ομως, για το σενάριο μηδενικών εκπομπών απαιτείται τουλάχιστον διπλασιασμός τους. Η Κίνα με τα 676 δισ. δολ. που επένδυσε το 2023 ξεπέρασε ακόμη και το άθροισμα ΗΠΑ+Ε.Ε. των 643 δισ. δολ., παρά τα ευνοϊκά κίνητρα του αμερικανικού Inflation Reduction Act.

Η πυρηνική δυναμικότητα παγκοσμίως

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση προκαλεί την εκτίναξη των προγραμμάτων σχεδιασμού και κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Ενώ σήμερα οι αντιδραστήρες που λειτουργούν βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία, οι νέοι κατασκευάζονται κυρίως σε Κίνα και Ρωσία. Η Ινδία σχεδιάζει τον τριπλασιασμό της πυρηνικής της δυναμικότητας έως το 2032. Η Κίνα τον Δεκέμβριο 2023 λειτούργησε πιλοτικά τον πρώτο αντιδραστήρα 4ης γενιάς στον κόσμο (200 MW), που ψύχεται με αέριο (όχι νερό) και βασίζεται σε «αρθρωτό» σχεδιασμό (SMR).

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Αύξηση αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT