Ζαλούζνι: Η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί στη μειωμένη δυτική βοήθεια

Ζαλούζνι: Η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί στη μειωμένη δυτική βοήθεια

Σε άρθρο του στο CNN ο ανώτατος αξιωματικός θεωρεί πως η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’όψιν μια σειρά από απογοητεύσεις και περισπασμούς στο διπλωματικό πεδίο και εκτός πεδίου μάχης. 

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί σε μια μείωση της στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους της και να επικεντρωθεί περισσότερο στην τεχνολογία, αν θέλει να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Ζαλούζνι. 

Σε αποκλειστικό άρθρο του στο CNN και εν μέσω της έντονης φημολογίας για ρήξη του με τον Ουκρανό πρόεδρο και πιθανή απομάκρυνσή του από τη θέση του, ο Ζαλούζνι δεν αναφέρεται στη σχέση του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ούτε στα σενάρια για ενδεχόμενη αποπομπή του μετά από τέσσερα χρόνια στη θέση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. 

Αντ’ αυτών, ο στρατιωτικός διοικητής προσπαθεί να ενισχύσει το επιχείρημα που είχε διατυπώσει προ μηνών μέσω ενός άλλου άρθρου του, τότε στον Economist, ενώ για πρώτη φορά σχολιάζει τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα του και εκτός. 

Σε εκείνο το πρώτο άρθρο στον Economist, ο Ζαλούζνι υπογράμμιζε τη σπουδαιότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, ως προτεραιότητα για την Ουκρανία, καταλήγοντας πως «οι νέες καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να μετατρέψουν αυτόν τον πόλεμο θέσεων σε πόλεμο ελιγμών». Επιπλέον, έκανε λόγο για «αδιέξοδο» στον πόλεμο σε συνέντευξή του, σχόλια που απέρριψε δημοσίως ο Ζελένσκι. 

Στο τωρινό άρθρο του ο ανώτατος αξιωματικός θεωρεί πως η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’όψιν μια σειρά από απογοητεύσεις και περισπασμούς στο διπλωματικό πεδίο και εκτός πεδίου μάχης. 

Εμμέσως, σύμφωνα με το CNN, αναφέρεται στην αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς και στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο και μετά έχουν εκτρέψει σε άλλο εμπόλεμο πεδίο τη διεθνή προσοχή. 

«Η αδυναμία των διεθνών κυρώσεων σημαίνει ότι η Ρωσία… εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτύξει το στρατιωτικο-βιομηχανικό της σύμπλεγμα επιδιώκοντας έναν πόλεμο φθοράς εναντίον μας» σημειώνει ακόμη ο ίδιος, υπαινισσόμενος πως η μοίρα της Ουκρανίας βρίσκεται στα δικά της χέρια. 

Ο Ζαλούζνι, για παράδειγμα, προτεραιοποιεί την εγχώρια βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών – που έχουν σημειώσει λογής επιτυχίες τόσο στο πρόγραμμα ναυτικών drone που πλήττουν ρωσικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στα drone μεγάλου βεληνεκούς, που πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πλήξουν στόχους μέσα και γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας.

Ζαλούζνι: Η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί στη μειωμένη δυτική βοήθεια-1
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ζαλούζνι είναι πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κάτι που τον καθιστά… πολιτικό αντίπαλο, καθώς το όνομά του ακούγεται ως πιθανή πολιτική λύση εάν (ή όποτε) διεξαχθούν προεδρικές εκλογές – Φωτ.: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Ο Ουκρανός διοικητής αναφέρεται στη «σαφώς ανησυχητική» απροθυμία των πολιτικών προϊσταμένων του στην έκκλησή του για κινητοποίηση έως και μισού εκατομμυρίου κληρωτών και εφέδρων – κατά τα πρότυπα της μαζικής στρατολόγησης της Ρωσίας. 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε το σημαντικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στην κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και πώς αυτό συγκρίνεται με την αδυναμία των κρατικών θεσμών στην Ουκρανία να βελτιώσουν τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεών μας χωρίς τη χρήση αντιλαϊκών μέτρων» σημειώνει. 

Σε μια κοινωνία που ενδεχομένως διστάζει να θέσει μεγάλο αριθμό νέων ανδρών και γυναικών σε άμεσο κίνδυνο, τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρέχουν έναν πιο αποδεκτό τύπο πολεμικής λειτουργίας, εκτιμά.

Η τεχνολογία, γράφει σε άλλο σημείο, «διαθέτει μια αναμφισβήτητη υπεροχή έναντι της παράδοσης», με την αξία της να υπερβαίνει την επανάσταση που έχει φέρει στις πολεμικές επιχειρήσεις και να εκτείνεται στη συνολική προσέγγιση της πολεμικής στρατηγικής

Μόνο το τέλος της «παρωχημένης, στερεοτυπικής σκέψης» μπορεί να βοηθήσει τους σύγχρονους στρατούς να επιτύχουν τη νίκη στον πόλεμο, γράφει.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ζαλούζνι είναι πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κάτι που τον καθιστά… πολιτικό αντίπαλο, καθώς το όνομά του ακούγεται ως πιθανή πολιτική λύση εάν (ή όποτε) διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Το 88% των Ουκρανών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Ζαλούζνι έναντι 62% που επιλέγει τον Ζελένσκι. Οι εκλογές επί του παρόντος απαγορεύονται λόγω στρατιωτικού νόμου, αλλά υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να διεξαχθούν φέτος.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT