Μπορέλ: Καθαρά αμυντική η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Μπορέλ: Καθαρά αμυντική η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

«Η αποστολή είναι μια ασπίδα, καθαρά αμυντική» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «στόχος μας δεν είναι να πραγματοποιήσουμε κάποια επίθεση, αλλά να αμυνθούμε».

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις σχετικά με τον χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα παρείχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Απευθυνόμενος στο φόρουμ ΕΕ – Ινδοειρηνικού ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η επιχείρηση θα είναι «καθαρά αμυντική» και πως δεν θα διεξάγει «κανενός είδους επίθεση».

Επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο από την εξελισσόμενη αμερικανο-βρετανική επιχείρηση Operation Prosperity Guardian, που ήδη πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέμεινε ότι η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή θα έχει βασικό στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων και των εμπορευμάτων τους. «Η αποστολή είναι μια ασπίδα, καθαρά αμυντική» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «στόχος μας δεν είναι να πραγματοποιήσουμε κάποια επίθεση, αλλά να αμυνθούμε».

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «θα αναπτυχθεί στη θάλασσα και δεν θα υπάρξει καμία χερσαία επιχείρηση».

Αν και η τελική απόφαση για την έναρξή της –υπό την ονομασία ASPIDES- αναμένεται να δοθεί στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου, το θέμα της νέας ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης θα απασχολήσει και την αυριανή άτυπη σύνοδό τους (Gymnich), στις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή του Σαχέλ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε θα έχουν ευκαιρία να συζητήσουν παράλληλα για τις σχέσεις Ε.Ε – Αφρικής, να ανταλλάξουν απόψεις για την προσέγγιση της Ευρώπης στην αφρικανική ήπειρο, στο πλαίσιο συνεργασιών προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και να επιλύονται περιφερειακές κρίσεις.

Σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Ουκρανία και ιδιαίτερα η στρατιωτική της ενίσχυση από την Ε.Ε θα συζητηθούν ξεχωριστά στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τελευταία θεματική που αφορά τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας. Οι υπουργοί θα συζητήσουν στη βάση της πρόσφατης σχετικής έκθεσης του Ζοζέπ Μπορέλ για τις μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία στη βάση του κοινού ενδιαφέροντος και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, ενώ θα εξετάσουν τις εγχώριες αλλά και περιφερειακές προκλήσεις, στη «σκιά» και της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT