Σύμβουλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Σύμβουλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι τόνισε, σε ανοιχτή ομιλία του, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα «απαντήσει σθεναρά» σε όποιον προσπαθήσει να την εκφοβίσει

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Δαμασκό σκοτώθηκε την Παρασκευή σε ισραηλινό πυραυλικό χτύπημα που είχε ως στόχο νότια συνοικία της συριακής πρωτεύουσας, όπως ανέφεραν ημιεπίσημα ιρανικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, επικαλούμενο συριακή στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι ο στρατός της χώρας κατέρριψε ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν στη νότια Δαμασκό.

Ερωτηθείς για τα χτυπήματα, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Επιθέσεις σε στόχους «συνδεόμενους με το Ιράν»

Το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και χρόνια επιθέσεις εναντίον στόχων που περιγράφονται ως «συνδεόμενοι με το Ιράν» στη Συρία, όπου η επιρροή της Τεχεράνης έχει αυξηθεί από τότε που άρχισε να υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.

Επειτα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η χώρα έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον στόχων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία. Εχει επίσης προχωρήσει σε πλήγματα με στόχο τις συριακές δυνάμεις και την αεράμυνα της χώρας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν περιορίσει την παρουσία ανώτερων αξιωματούχων τους στη Συρία, λόγω ανησυχιών ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παρασυρθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, μέσω περαιτέρω έκθεσης στελεχών της στη χώρα, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Οι Φρουροί θα βασίζονται περισσότερο στη σιιτική πολιτοφυλακή με την οποία συνδέονται και συνεργάζονται στη χώρα για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους εκεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ιράν: Δεν θα ξεκινήσουμε πόλεμο, αλλά θα «απαντήσουμε»

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι τόνισε, σε ανοιχτή ομιλία του, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα «απαντήσει σθεναρά» σε όποιον προσπαθήσει να την εκφοβίσει.

Τα σχόλια ήρθαν, εν μέσω εικασιών για το πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών από επίθεση σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία το περασμένο Σάββατο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το CBS News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει σχέδια για πολυήμερες επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον πολλών στόχων, περιλαμβανομένων ιρανικών, στις συγκεκριμένες χώρες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT