Ποια επαγγέλματα… δεν εμπιστεύονται οι Αμερικανοί

Ποια επαγγέλματα… δεν εμπιστεύονται οι Αμερικανοί

Τα μέλη του Κογκρέσου και οι πωλητές αυτοκινήτων βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ως περισσότερο αναξιόπιστοι. Στον αντίποδα, οι νοσηλευτές παρουσιάζονται να εμπνέουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στους θεσμούς έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει μέσα από σειρά ερευνών του ινστιτούτου Gallup αλλά και του κέντρου ερευνών Pew. «Η πίστη των Αμερικανών στους θεσμούς μειώνεται εδώ και χρόνια», σημείωνε, χαρακτηριστικά, σε άρθρο του το πρακτορείο Associated Press τον περασμένο Οκτώβριο.

Οπως φαίνεται ωστόσο, μαζί με την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς που υποχωρεί, ελαττώνεται και η εμπιστοσύνη προς την πλειονότητα των επαγγελματιών σήμερα στις ΗΠΑ.

Το ινστιτούτο Gallup εξετάζει, στο πλαίσιο σφυγμομέτρησης (Honesty and Ethics poll), το πώς αξιολογούν οι Αμερικανοί – από άποψη ηθικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας– συνολικά 23 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία ωστόσο του 2023 με τους σχετικούς βαθμούς εμπιστοσύνης είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί μετά το 2019 στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας και για τα 23 επαγγέλματα που εξετάζονται.

Ποια επαγγέλματα… δεν εμπιστεύονται οι Αμερικανοί-1

Τα μέλη του Κογκρέσου (βουλευτές, γερουσιαστές), οι πωλητές αυτοκινήτων, οι διαφημιστές, οι χρηματιστές, οι ασφαλιστές και τα επιχειρηματικά στελέχη «ξεχωρίζουν» ως περισσότερο αναξιόπιστοι, ανειλικρινείς και/ή ανήθικοι, συγκεντρώνοντας ποσοστά εμπιστοσύνης που δεν ξεπερνούν το 12%.

Μια «βαθμίδα» πιο πάνω, αλλά και πάλι αρκετά χαμηλά, τοποθετούνται οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τραπεζίτες, οι συνδικαλιστές και οι κυβερνήτες πολιτειών που συγκεντρώνουν ποσοστά εμπιστοσύνης κάτω από 25%.

Λίγο πιο ψηλά τοποθετούνται οι ιερείς (32%), οι καθηγητές κολεγίων (42%) και οι αστυνομικοί (45%).   

Ως περισσότερο αξιόπιστοι από κάθε άλλον ξεχωρίζουν οι νοσηλευτές (78%) οι οποίοι μάλιστα ξεπερνούν τους ιατρούς (56%) και τους φαρμακοποιούς (55%). Ακόμη και για αυτά τα επαγγέλματα ωστόσο, τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από Gallup    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT