Ζoζέπ Μπορέλ: Δεν σταματά η χρηματοδότηση προς την UNWRA

Ζoζέπ Μπορέλ: Δεν σταματά η χρηματοδότηση προς την UNWRA

Ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά τις χθεσινές επιθέσεις των ΗΠΑ

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, UNWRA δεν «παγώνει» από πλευράς Ευρωπαϊκής Eνωσης προχώρησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το τέλος της άτυπης συνεδρίασης των 27 υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία και την Αφρική, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου- που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησης -και σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος πως η γενική προσέγγιση των κρατών μελών της Ε.Ε είναι ότι απαιτούνται περισσότερες επαφές με την Aγκυρα και για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και αποφυγή ενεργειών, που προκαλούν ενόχληση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουμε την UNWRA» ξεκαθάρισε ο Ζοζέπ Μπορέλ όπως και «δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε -μετά τα σχετικά δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες -λόγω της εν εξελίξει έρευνας για πιθανή συμμετοχή εργαζομένων του οργανισμού στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση προς τον οργανισμό θα σταλεί κανονικά στο τέλος του μήνα, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί.

Κάποια κράτη μέλη λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι η Κομισιόν δεν σταματά τη βοήθεια προς τον οργανισμό, απλώς ζητά την ολοκλήρωση της έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες ανάμειξης εργαζομένων της UNWRA στην τρομοκρατική επίθεση.

Η γενική αίσθηση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε είναι ότι δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε 2 εκ ανθρώπους στη Γάζα, τόνισε ο Μπορέλ και αναρωτήθηκε «ποιος θα τους φροντίσει;». «Είμαστε ξεκάθαροι, ζητάμε λογοδοσία και επιβεβαίωση των καταγγελιών» είπε, αλλά όχι τον τερματισμό της λειτουργίας της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, που «παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο» στην αρωγή Παλαιστινίων και όχι μόνο, προσφύγων στη Μέση Ανατολή, ενώ προσέθεσε πως θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της UNWRA Φιλίπ Λαζαρινί να μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης της Ε.Ε στις 12 Φεβρουαρίου.

Ανησυχία για εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ ανέφερε ότι ήταν μια αναμενόμενη κίνηση – που είχε μάλιστα σχεδόν ανακοινωθεί-, ως αντίποινα για την επίθεση με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία. Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για εξάπλωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

«Άμεση ανάπτυξη της ναυτικής επιχείρησης της Ε.Ε»

Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι η απόφαση για την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου και που θα επιτρέψει την «άμεση ανάπτυξή» της, όπως είπε χαρακτηριστικά.  Από την πλευρά της, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ τόνισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή». Η ίδια θεωρεί πάντως ότι σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα ότι οι «27» έχουν αρχίσει να έχουν μια πιο κοινή προσέγγιση κυρίως αναφορικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου απαιτείται παύση εχθροπραξιών για να φθάσει σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου από πλευράς Ισραήλ. «Εκλογίκευση» και γενικά θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, είπε χαρακτηριστικά η Βελγίδα υπουργός.

Τόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ όσο και Χάτζα Λαμπίμπ επανέλαβαν την κοινή θέση της Ε.Ε ότι χρειάζεται επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας προκειμένου να δοθεί μια λύση που θα πρέπει να βασίζεται σε αυτή των δύο κρατών. Σε ό,τι αφορά την προοπτική αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους  από περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε η κ Λαμπίμπ ανέφερε το παράδειγμα της Ουγγαρίας που έχει προχωρήσει σε αυτή τη κίνηση, αλλά «δεν έχει αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ» καθώς επί της ουσίας στηρίζει την κυβέρνηση Νετανιάχου. «Επομένως, η κίνηση αυτή υψηλού συμβολικού χαρακτήρα δεν αλλάζει πολλά πράγματα» ανέφερε για να προσθέσει ότι είναι σημαντική αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η πολιτική προοπτική προς ειρήνευση και επίλυση του ζητήματος.

«Αύξηση των επαφών με Τουρκία και για επίλυση του Κυπριακού»

Για σχέσεις με την Αγκυρα «όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να εμπλακούμε σε περισσότερες επαφές με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ «ώστε να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία». Προσέθεσε ωστόσο ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Τουρκία, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις». «Ακόμα και για να επιλύσουμε το Κυπριακό, που για εμάς είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ «θα πρέπει να εμπλακούμε σε περισσότερες επαφές με την Τουρκία με θετικό τρόπο».

Την πρόθεση να προσκληθεί η Τουρκία στην ειδική εκδήλωση, που διοργανώνει η Βελγική προεδρία της Ε.Ε τον Απρίλιο για τα 20 χρόνια από την μεγάλη διεύρυνση της Ε.Ε (με την είσοδο 10 κρατών μελών το 2004) εξέφρασε η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών. «Θα είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι έχει προχωρήσει σε ό,τι αφορά το κοινοτικό κεκτημένο» ανέφερε. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «απαραίτητο σύμμαχο» αναγνωρίζοντας τον περιφερειακό της ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τον διαμεσολαβητικό – κάποιες φορές με τη Ρωσία – ωστόσο η Χάτζα Λαμπίμπ ανέφερε παράλληλα ότι η Άγκυρα δεν ευθυγραμμίζεται – αν και υποψήφιο κράτος μέλος της Ε.Ε – με ευρωπαϊκές αρχές για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, ενώ εμπλέκεται σε συγκρούσεις με συγκεκριμένα κράτη μέλη όπως η Κύπρος. «Χρειάζεται όμως να φέρνουμε στο τραπέζι των συνομιλιών τέτοιους δύσκολους εταίρους» είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT