Γάζα: Η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Γάζα: Η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Οι μάχες επιμένουν στην πόλη της Γάζας, σε περιοχές βόρεια του πυκνοκατοικημένου θύλακα, καθώς και στη Χαν Γιούνις στον νότο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν την Κυριακή οι επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στις δύο κύριες πόλεις της Γάζας, εβδομάδες αφότου κατακλύστηκαν από στρατιώτες και άρματα μάχης, σε μια ένδειξη πως η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί κάποιον έλεγχο, πριν από μια ενδεχόμενη εκεχειρία.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης στο Ισραήλ, οι μάχες επιμένουν στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια του πυκνοκατοικημένου θύλακα, καθώς και στη Χαν Γιούνις στον νότο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ δήλωσε πως οι επιχειρήσεις του εστιάζονται πλέον κυρίως στη Ράφα, στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, αυξάνοντας την πίεση σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους που διέφυγαν από τα σπίτια τους και έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Η προώθηση στη Ράφα προκαλεί επίσης ανησυχία στο Κάιρο, που έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να αποτρέψει οποιαδήποτε μόνιμη απώλεια περιουσίας.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Reuters πως ο στρατός θα συντονιστεί με την Αίγυπτο και πως επιδιώκει τρόπους απομάκρυνσης των περισσότερων εκτοπισμένων βορειοδυτικά, πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Αφού αποχώρησαν εν μέρει από την πόλη της Γάζας τις προηγούμενες εβδομάδες, επιτρέποντας σε ορισμένους κατοίκους να επιστρέψουν, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις εφόδους τους. Προτού χαράξει την Κυριακή, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν πολυώροφα κτίρια, περιλαμβανομένου ενός οικιστικού συγκροτήματος που είχε χρηματοδοτηθεί από την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε επτά ενόπλους της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και κατέσχεσε οπλισμό. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως στρατιώτες στην περιοχή προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε δύο μπούνκερ της Χαμάς, μια αποστολή που όπως ανέφερε μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες εν μέσω αντίστασης από την ισλαμιστική οργάνωση.

«Η πόλη της Γάζας εξαλείφεται», δήλωσε στο Reuters ένας κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η ισραηλινή αποχώρηση ήταν ένα τέχνασμα».

Στη Χαν Γιούνις, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Κάτοικοι ανέφεραν σφοδρές οδομαχίες στις δυτικές και νότιες περιοχές της πόλης, όπου το Ισραήλ είπε πως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από παλαιστινιακή επίθεση το Σάββατο.

Οι στρατιώτες στη Χαν Γιούνις κατέλαβαν ένα συγκρότημα διοικητή της Χαμάς και σκότωσαν αρκετούς ενόπλους καθώς και έναν Παλαιστίνιο που κρατούσε χειροβομβίδα και μαχαίρι, ανέφερε ο στρατός.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την «εξάρθρωση» της Χαμάς στη Χαν Γιούνις. Ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε αργότερα στο Reuters πως, από τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που βρίσκονταν αρχικά εκεί, έχει απομείνει ένα.

Επισημαίνεται πως η Χαμάς ζητεί να τελειώσει ο πόλεμος. Το Ισραήλ απορρίπτει κάτι τέτοιο αλλά είναι ανοικτό σε μια προσωρινή εκεχειρία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT