Εκλογές στη Ρωσία: Προς ακύρωση η υποψηφιότητα αντιπολεμιστή αντιπάλου του Πούτιν

Εκλογές στη Ρωσία: Προς ακύρωση η υποψηφιότητα αντιπολεμιστή αντιπάλου του Πούτιν

Οι υπογραφές υποστήριξης στον Μπόρις Ναντιέζντιν, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, αποτέλεσε την πιο σαφή δημόσια εκδήλωση δυσαρέσκειας στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στη χώρα, το 2022.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας (CEC) συνέστησε να μην καταχωρηθεί ο Μπόρις Ναντιέζντιν ως υποψήφιος, ακυρώνοντας ποσοστό 15,4% των υπογραφών υποστήριξής του, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα.

Το CEC θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση την Τετάρτη.  

Στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία ασκούν κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζουν συχνά κατηγορίες για υποτιθέμενη πλαστογράφηση υπογραφών ή για αναντιστοιχίες σε σχέση με τα συχνά ξεπερασμένα κυβερνητικά αρχεία. 

Ο Ναντιέζντιν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσβάλει την απόφαση του CEC.

«Εάν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακυρώσει την υποψηφιότητά μου, θα ασκήσω έφεση κατά της απόφασής της στο Ανώτατο Δικαστήριο», όπως εξήγησε. 

«Υπογράφουν οι νεκροί»

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Νικολάι Μπουλάγιεφ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στις υπογραφές υποστήριξης ενός εκ των υποψηφίων περιλαμβάνονται «νεκροί». 

«Βλέπουμε δεκάδες ανθρώπους που δεν είναι πλέον εν ζωή να υπογράφουν», δήλωσε ο Μπουλάγιεφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. 

Εκδήλωση δυσαρέσκειας

Χιλιάδες Ρώσοι σχημάτισαν ουρές έξω από τα γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Ναντιέζντιν σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, για να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Οι υπογραφές υποστήριξης στον υποψήφιο, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της ρωσικής εκστρατείας στην Ουκρανία αποτέλεσε την πιο σαφή εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στη χώρα, το 2022. 

Ο εκλογικός νόμος

Ο ρωσικός εκλογικός νόμος απαιτεί από τους δυνητικούς υποψηφίους κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές υποστήριξης.

Ο Ναντιέζντιν συγκέντρωσε περίπου 200.000 υπογραφές και υπέβαλε 105.000 στην κεντρική επιτροπή, το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο βάσει εκλογικού νόμου. 

Η Nαντιέζντιν βρέθηκε αντιμέτωπος με επιθέσεις από τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης και τα φιλοκυβερνητικά κανάλια.

Τηλεοπτικές αναφορές έκαναν λόγο για «ελλείψεις» στον φάκελό του την ημέρα που τον παρέδωσε στην αρμόδια εκλογική επιτροπή.

Κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για «προδοσία της πατρίδας». 

Υπόσχεται διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Στην προεκλογική του πλατφόρμα, ο Ναντιέζντιν υποσχέθηκε ότι την πρώτη ημέρα της προεδρίας του θα αναλάβει πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων, ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο Ιλια Γιάσιν

Οι ρωσικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 15-17 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT