Ναγίμπ Μπουκέλε: «Επανεκλογή» με 85% για τον πιο «κουλ δικτάτορα»

Ναγίμπ Μπουκέλε: «Επανεκλογή» με 85% για τον πιο «κουλ δικτάτορα»

Αυτοανακηρύχθηκε νικητής πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, υποστηρίζοντας ότι εξασφάλισε πάνω από το 85% των ψήφων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο Μπουκέλε βρίσκεται στο 83% με καταμετρημένο το 31% των ψηφοδελτίων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτικό ποσοστό επανεξελέγη ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε καθώς οι ψηφοφόροι τον επιβράβευσαν για την εκστρατεία άγριας καταστολής κατά συμμοριών τα τελευταία χρόνια, παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. 

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπουκέλε, ντυμένοι στα μπλε και ανεμίζοντας σημαίες της χώρας, κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του Σαν Σαλβαδόρ για να γιορτάσουν την επανεκλογή του, την οποία ο 42χρονος πρόεδρος χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» για την κυβέρνησή του. Ο Μπουκέλε αυτοανακηρύχθηκε νικητής πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, υποστηρίζοντας ότι εξασφάλισε πάνω από το 85% των ψήφων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο Μπουκέλε βρίσκεται στο 83% με καταμετρημένο το 31% των ψηφοδελτίων.

Το κόμμα του, οι «Νέες Ιδέες», αναμένεται να κερδίσει σχεδόν το σύνολο των 60 εδρών στη Βουλή, με τον Μπουκέλε να γίνεται ουσιαστικά ο ισχυρότερος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ. 

«Η αντιπολίτευση κονιορτοποιήθηκε», δήλωσε στους υποστηρικτές του ο Μπουκέλε, από το μπαλκόνι του εθνικού παλατιού. «Το Ελ Σαλβαδόρ από την πιο ανασφαλή [χώρα] έγινε η πιο ασφαλής. Τώρα σε αυτά τα επόμενα πέντε χρόνια, περιμένετε να δείτε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε. 

Ναγίμπ Μπουκέλε: «Επανεκλογή» με 85% για τον πιο «κουλ δικτάτορα»-1
Φωτ.: AP

Πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ (2015-2018), στην πολιτική από το 2012, ο Ναγίμπ Μπουκέλε έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος τον εαυτό του «κουλ δικτάτορα», αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό επικριτές του εντός και εκτός της χώρας που επισημαίνουν την παρέκκλισή του στον αυταρχισμό. Η ανέγερση πελώριας φυλακής υψίστης ασφαλείας στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των συμμοριών και οι μαζικές συλλήψεις χωρίς εντάλματα συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των συμμοριών, αναπτύχθηκε ο στρατός στους δρόμους και 75.000 φερόμενοι ως εγκληματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Περίπου 7.000, που αποδείχθηκε ότι είχαν συλληφθεί άδικα, αποφυλακίστηκαν. Οι δολοφονίες που αποδίδονται στις μάρας, τις συμμορίες των κακοποιών, μειώθηκαν θεαματικά, από τις 800 και πλέον το 2019, τη χρονιά που εξελέγη ο κ. Μπουκέλε, στις 57 πέρυσι, κατά τη ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

«Το Σαλβαδόρ είχε μεταστάσεις, αλλά το υποβάλαμε σε χειρουργείο, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αποθεραπείας. Θα βγούμε όλοι με καλή υγεία, χωρίς τον καρκίνο των συμμοριών (…) Μένει να αναρρώσουμε», είπε νωρίτερα χθες ο κ. Μπουκέλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διάρκειας σχεδόν μιας ώρας.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT