ΟΗΕ: Ανεξάρτητη επιτροπή για την αξιολόγηση της UNRWA

ΟΗΕ: Ανεξάρτητη επιτροπή για την αξιολόγηση της UNRWA

Στόχος της επιτροπής είναι να «προσδιορίσει εάν η υπηρεσία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να δώσει απαντήσεις σε κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις, αν κάτι τέτοιο ισχύει»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής με σκοπό την αξιολόγηση της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τους ισχυρισμούς ότι περίπου 12 από τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους υπαλλήλους της ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επικεφαλής θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, ενώ η επιτροπή θα συνεργαστεί με τρία ερευνητικά κέντρα (Ινστιτούτο Raoul Wallenberg στη Σουηδία, Ινστιτούτο Chr. Michelsen στη Νορβηγία και Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIHR), όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στόχος της επιτροπής αξιολόγησης που ορίστηκε τη Δευτέρα είναι να «προσδιορίσει εάν η υπηρεσία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να δώσει απαντήσεις σε κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις, αν κάτι τέτοιο ισχύει».

Στη συνέχεια, η επιτροπή θα υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες μια προσωρινή έκθεση, έως τέλη Μαρτίου, ενώ μέχρι τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει, αν είναι απαραίτητο, να κάνει συστάσεις για «βελτίωση και ενίσχυση» των υφιστάμενων μηχανισμών.

«Οι κατηγορίες γίνονται σε μια στιγμή που η UNRWA εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να βοηθήσει τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που εξαρτώνται από την επιβίωσή τους, εν μέσω μιας από τις χειρότερες και πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται πως η ανεξάρτητη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των ισχυρισμών κατά των εργαζομένων της UNRWA.

Περίπου 15 από τους πιο σημαντικούς δωρητές της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μετά τις ισραηλινές καταγγελίες που ενέπλεκαν 12 από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT