Ερευνα: «Τρομακτική επιδείνωση» της υγείας των παιδιών

Ερευνα: «Τρομακτική επιδείνωση» της υγείας των παιδιών

Ενα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν κάτω από τα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ, επισημαίνει έκθεση σχετικά με τη νηπιακή θνησιμότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για «τρομακτική επιδείνωση» της υγείας των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αποτυπώνεται στο ποσοστό νηπιακής θνησιμότητας, παχυσαρκίας και οδοντιατρικής υγείας.

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα για μια ασφαλή και υγιή παιδική ηλικία. Είναι ντροπή το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το καταφέρνει αυτό», έγραψε η Ελεν Μίνις, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από την Academy of Medical Sciences, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο για την υγεία στη Βρετανία.

«Προδίδουμε τα παιδιά μας», επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Σύμφωνα με την έκθεση, «οι πρόοδοι αναφορικά με την παιδική υγεία έχουν βαλτώσει» στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές προτάσσουν διάφορους δείκτες που αντικατοπτρίζουν αυτήν την «επιδείνωση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα κατατάσσεται στην 30ή θέση εκ των συνολικά 49 πλουσιότερων χωρών στη νηπιακή θνησιμότητα.

Ενδεικτικά, ένα στα 5 παιδιά ηλικίας 5 ετών είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Τα παιδιά που ζουν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνα που ζουν σε εύπορες περιοχές.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν κάτω από τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός που απειλεί να προκαλέσει επιδημίες», προειδοποιούν επίσης οι ερευνητές.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα παιδιά δεν βρίσκονται σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

«Προβλήματα όπως η πανδημία Covid-19, η αύξηση του κόστους ζωής και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν τις εκτεταμένες ανισότητες», σύμφωνα με την έκθεση.

Η δημόσια υπηρεσία Υγείας NHS βρίσκεται αντιμέτωπη με «τεράστιες προκλήσεις» λόγω κυρίως της «γήρανσης του πληθυσμού», υπογραμμίζει ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, Αντριου Πόλαρντ, ειδικός στο θέμα των εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η έκθεση, που κάνει λόγο «για τρομακτική επιδείνωση της υγείας των παιδιών μας, καθιστά τις προοπτικές του μέλλοντος ακόμα πιο ζοφερές», επισημαίνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT