Νταλί, η γραφική κινεζική Καλιφόρνια

Νέοι, κυρίως Κινέζοι ψηφιακοί νομάδες, σπεύδουν να μετακομίσουν ώστε να αποφύγουν τον γρήγορο ρυθμό ζωής των αστικών κέντρων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πραγματική όαση για Κινέζους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα στην αρχή της πανδημίας προκειμένου να εργασθούν μέσω υπολογιστών και βίντεο από την ύπαιθρο, έχει μετατραπεί η περιοχή του Νταλί, γνωστού και ως «Νταλιφόρνια» για τον χαλαρό τρόπο ζωής.

Στις όχθες της λίμνης Ερχάι, κάτω από οροσειρά ύψους 3.000 μέτρων, το Νταλί στη ΝΔ Κίνα υπήρξε παραδοσιακά προορισμός εκδρομέων και ορειβατών, χάρη στα χαμηλά ενοίκια, στα ειδυλλιακά χωριά και τις αρχαιότητες του πολιτισμού των ορεσίβιων Μπάι.

Το Νταλί φιλοξενεί, όμως, τα τελευταία χρόνια διαφορετικό είδος μόνιμων κατοίκων: νέους Κινέζους που εγκατέλειψαν τις πόλεις, εξουθενωμένοι από τον γρήγορο ρυθμό ζωής, την ακρίβεια, την ανεργία και τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο. «Νέοι, οι οποίοι νιώθουν αποξενωμένοι δεν θα μπορούσαν παρά να αναζητήσουν μια πόλη στο περιθώριο», λέει ο 28χρονος Ζου Σιαομίνγκ, που μετακόμισε στο Νταλί από τη Σαγκάη πριν από τρία χρόνια.

Νταλί, η γραφική κινεζική Καλιφόρνια-1

Ο Ζου εργαζόταν ως εκπαιδευτικός σε εναλλακτικό σχολείο, αλλά επέλεξε το Νταλί για να ξεφύγει από την ακρίβεια και να ασχοληθεί με ακόμη πιο πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας. Ο Ζου παραδίδει τώρα ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδί που κατοικεί σε απομακρυσμένο χωριό ανάμεσα σε φυτείες τσαγιού στα απόκρημνα περίχωρα της πόλης. «Το Νταλί είναι μακρινό, ανεκτικό και πολυπολιτισμικό. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ούτως ή άλλως παράξενοι», λέει ο Ζου. Ομως, μπορεί για κάποιον να είναι παράδεισος και για κάποιον άλλον παρωδία.

Ενα μεσημέρι, Κινέζος ισορροπιστής λικνιζόταν υπό τον ήχο πνευστού οργάνου των αυτόχθονων της Αυστραλίας, στην αυλή του σπιτιού ενός Ισραηλινού μουσικού. Η λέξη που ακούει πιο πολύ κανείς στο Νταλί είναι «ίαση»: ιαματική γιόγκα, ιαματικές κατασκηνωτικές εκδρομές, ακόμη και ιαματικά καφενεία.

Νταλί, η γραφική κινεζική Καλιφόρνια-2

Η θεραπευτική ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα έντονη στο συγκρότημα «Βίγκαν κιβωτός» στην παλιά πόλη, που στεγάζει χορτοφαγικό εστιατόριο, στούντιο γιόγκα, μαθήματα κρουστού οργάνου γκονγκ και σχολή βαφής υφασμάτων.

Ακόμη και ο πλέον κυνικός παρατηρητής, όμως, θα αναγνωρίσει ότι η πόλη είναι πιο ανοικτή και φιλική από κάθε άλλο μέρος στην Κίνα. «Ο κόσμος εδώ δεν προσπαθεί να σε βάλει σε κατηγορίες. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου», λέει η Τζόι Τσεν, 22χρονη συγγραφέας, η οποία εγκατέλειψε τις σπουδές της και μετακόμισε στο Νταλί πριν από έναν μήνα από την επαρχία Τζιανσί. Η κ. Τσεν καθόταν σε αναπαυτική πολυθρόνα στο πατάρι – αναγνωστήριο τοπικού βιβλιοπωλείου, ξεφυλλίζοντας βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ, κάτω από πόστερ του Τσε Γκεβάρα.

Η δημοτικότητα της πόλης απειλεί, όμως, την ιδιαιτερότητά της. Τα τελευταία δύο χρόνια τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν στα ύψη, το κέντρο γέμισε με κακόγουστα τουριστικά καταστήματα, ενώ τοπικές επιχειρήσεις ενοικιάζουν πολυτελή ροζ αυτοκίνητα σε ινφλουένσερ για φωτογραφίσεις στην πόλη και τη λίμνη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT