Ουκρανία: Βαθύ ρήγμα Ζελένσκι – Ζαλούζνι

Ουκρανία: Βαθύ ρήγμα Ζελένσκι – Ζαλούζνι

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα αντικαταστήσει τον δημοφιλή αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και άλλα κορυφαία στελέχη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα πλέον δεν είναι το αν, αλλά το πότε. Υστερα από τις επίμονες φήμες των προηγούμενων ημερών, που διαψεύδονταν χλιαρά από το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ότι έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι.

«Σκέφτομαι αυτή την αντικατάσταση, αλλά δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι πρόκειται για αλλαγή μόνο ενός προσώπου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI TV, που προβλήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. «Αναφέρομαι στην αντικατάσταση σειράς κορυφαίων κρατικών στελεχών, όχι μόνο ενός τμήματος του στρατού. Αν θέλουμε να κερδίσουμε (τον πόλεμο με τη Ρωσία), οφείλουμε να κινούμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένοι για τη νίκη μας», προσέθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του αλλά και στις συμμαχικές πρωτεύουσες της Δύσης, έχοντας πιστωθεί την επιτυχημένη απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο και την ανακατάληψη εδαφών στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα. Τους τελευταίους μήνες ήρθε σε σύγκρουση με τον Ζελένσκι καθώς αξίωσε την επιστράτευση 500.000 Ουκρανών για την ενίσχυση του στρατεύματος, αναγνωρίζοντας ότι η αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ότι το μέτωπο έχει σε μεγάλο βαθμό «παγώσει». Η αναφορά του Ζελένσκι στην ανάγκη να περιστοιχίζεται από ηγέτες «που είναι πεπεισμένοι για τη νίκη» ερμηνεύεται ως έμμεση βολή εναντίον του αρχιστρατήγου του.

Πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. «Η πλειονότητα των Ουκρανών τρέφει ειλικρινή εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου, για να προσθέσει: «Εχουμε φτάσει στη στιγμή όπου πολιτικές σκοπιμότητας μπορεί να υπερισχύσουν της λογικής και των συμφερόντων της χώρας». Αντιπολίτευση και μερίδα των ουκρανικών Μέσων κατηγορούν τον Ζελένσκι ότι ετοιμάζεται να εξοστρακίσει τον Ζαλούζνι γιατί τον βλέπει ως τον πιο επικίνδυνο δυνητικό του αντίπαλο για την προεδρία, όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Μετά την αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης, ο ουκρανικός στρατός πέρασε σε αμυντικές θέσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του μετώπου και οι άνδρες του, που μάχονται επί δύο χρόνια, βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ρωσικός στρατός συνέχισε τη βασανιστική του προώθηση στο ανατολικό μέτωπο της επαρχίας Ντονέτσκ, σφίγγοντας από Βορρά και Νότο την πολιορκία της πόλης Αβντίβκα. Την Κυριακή, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες κοντά στο χωριό Ρομπότινε της κεντρικής επαρχίας Ζαπορίζια, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους στρατιώτες του. Τέσσερις Ουκρανοί σκοτώθηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στη Χερσώνα, ενώ τουλάχιστον 28 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους όταν ο ουκρανικός στρατός έπληξε φούρνο στο Λισιτσάνσκ της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Ρωσία.

F-16 από την Ολλανδία

Στη Χάγη, η Ολλανδή υπουργός Αμυνας Κάισα Ολόνγκρεν έκανε γνωστό ότι η χώρα της πρόκειται να προσφέρει στην Ουκρανία άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 24. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σε χώρα του ΝΑΤΟ από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φήμες ότι ο Τάκερ Κάρλσον, ο πρώην δημοσιογράφος του Fox News, βρίσκεται στη Μόσχα για να πάρει συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα σόσιαλ μίντια τον εμφανίζουν να βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα, στο αεροδρόμιο και στο θέατρο Μπολσόι, για να παρακολουθήσει παράσταση. Επισήμως, πάντως, το Κρεμλίνο αρνείται να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί συνέντευξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT